Линта: Већина ђака у Хрватској верује да НДХ није била фашистичка

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта сматра да је то што су малишани Фудбалског клуба «Пољичанин 1921» код Сплита, након победе у Барселони над децом из Србије, узвикивала «За дом спремни», још једна потврда усташтва као темеља хрватске државе.

«Све значајне институције у Хрватској, као што су Католичка црква, политичке странке десне орјентације, Хрватски сабор, Влада Хрватске, хрватска председница, Хрватска радио-телевизија, Фудбалски савез Хрватске, низ удружења хрватских ветерана и многи други раде у суштини на остварењу крајњег циља, а то је рехабилитација геноцидне НДХ и усташа», навео је Миодраг Линта у изјави за медије.

Линта сматра и да све наведене институције, као и велика већина хрватског народа подржавају «срамну и лажну Декларацију о Домовинском рату, коју је Хрватски сабор усвојио 2000. године», а према којој су «тобоже Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили оружану агресију на Хрватску».

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону истиче да се Хрватска није суочила са својом усташком прошлошћу и није признала почињени геноцид над српским народом током Другог светског рата.

У Хрватској се «геноцидна НДХ сматра правом хрватском државом, а усташки злоковци борцима за хрватску слободу», каже Линта.

То, како каже, потврђује и истраживање које су 2015. године спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација ГОНГ, а према којем чак 71 посто ученика завршних средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка и геноцидна творевина.

За подмладак Фудбалског клуба «Пољичанин 1921» и осталу децу у Хрватској идоли су бивши и садашњи фудбалски репрезентативци на челу са Давором Шукером, Џо Шимунићем, Луком Модрићем, Иваном Ракитићем који величају геноцидну НДХ, Анту Павелића, узвикују усташки поздрав «За дом спремни», а проусташког певача Марка Перковића Томпсона називају и сматрају јединим «краљем», закључио је Линта.

Снимак на којем се види како деца након победе узвикују усташки поздрав, објавио је посланик у Хрватском сабору и члан Социјалдемократске партије Хрватске Пеђа Грубин.

Линта: Већина ђака у Хрватској верује да НДХ није била фашистичка

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »