Конте: Путин је критиковао либералне политичке елите

У интервјуу „Фајненшел тајмсу“ руски председник Владимир Путин је изјавио да је либерална идеја сама себе исцрпла и да је постала противречна интересима огромне већине становништва, што је изазвало различите коментаре светских званичника.

Италијански премијер Ђузепе Конте(Фото: Лола Ђорђевић)

Премијер Италије Ђузепе Конте рекао је новинарима да се проблем либералне идеје о којем је говорио Путин не тиче толико савремених либерално-демократских система, колико владајућих политичких класа, односно елита.

Указујући на важност либералних вредности, Конте је оценио да су модерни либерално-демократски системи постали „тесни“. Он је нагласио да елите које делују у савременим либерално-демократским системима често нису способне адекватно да одговоре на захтеве грађана.

„Размишљања Путина су мало сложенија. У суштини, он говори о томе да наши либерално-демократски системи не могу ефикасно да се носе с потребама, страховањима и несигурношћу људи. Међутим, тај проблем није толико у самим либерално-демократским системима, колико у владајућим класама, елитама“, рекао је Конте на конференцији за медије након Самита Г20 у Осаки.

Италијански министар је своје речи потврдио примером парламентарних избора у Италији, одржаних прошлог марта, на којима су победиле такозване „антисистемске снаге“.

„Ако сам данас овде и разговарам с вама, ако после 4. марта имамо нову владу, то значи да се у Италији осећала неспособност политичке класе која нам је претходила да изађе на крај с потребама, очекивањима и несигурношћу италијанских грађана“, навео је Конте.

© SPUTNIK / МИХАИЛ КЛИМЕНТЬЕВ
Председник Русије Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп

Трамп: Путин је, вероватно, мислио на америчке либерале

Коментаришући речи руског колеге о либерализму, председник САД Доналд Трампје рекао да не искључује могућност да је Путиново мишљење делимично засновано на праћењу онога што се догађа у низу америчких градова којима управљају либерални политичари.

„Могу да претпоставим да он, вероватно, тако мисли. Он види шта се догађа. Погледајте шта се догађа у Лос Анђелесу (веома је жалосно то посматрати), у Сан Франциску и неким другим градовима којима управља несхватљива група људи с либералним погледима. Не знам о чему они мисле, али Путин у ономе што се догађа у САД заиста види оно што га омета да каже колико је либерализам изванредна ствар“, рекао је Трамп у завршници Самита Г20 у Осаки.

Амерички лидер је признао да је њему самом било веома непријатно да прати оно што се догађа у појединим америчким градовима, у којима се политичари „вероватно, плаше нешто да учине“.

Трамп није искључио могућност да ће у одређеном тренутку „федерална влада морати да се умеша“.

https://rs.sputniknews.com

Конте: Путин је критиковао либералне политичке елите

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »