Ангела Меркел: Решење спора око имена Северне Македоније пример како решити проблеме у БиХ и између Србије и Косова

Земље Западног Балкана су наши европски суседи и имају европску перспективу, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Ангела Меркел
Меркел је, у видео поруци поводом предстојећег Самита о овом региону у оквиру Берлинског процеса, који ће бити одржан у Познању у Пољској, истакла да је за остварење европске перспективе неопходно да земље региона превазиђу бројне тензије и испуне услове.

«Пут је и даље пун камења», подвукла је немачка канцеларка.

У Познању ће у петак, 5. јула, бити одржана конференција о Западном Балкану, на којој ће учествовати Меркелова, на чију иницијативу је 2014. покренут Берлински процес са циљем да се поспеше дијалог и могућности сарадње међу земљама региона.

У региону постоје позитивни примери дијалога, наводи у саопштењу немачка канцеларка, посебно истичући решење дугогодишњег спора око имена Северне Македоније.

«Политичком храброшћу, како северномакедонског премијера Зорана Заева, тако и грчког премијера Алексиса Ципраса, пошло је за руком да се тај конфликт реши», подвукла је Меркел.

Она је рекла да тај позитиван пример треба да охрабри да се реше проблеми у Босни и Херцеговини и «између Србије и Косова».

Ангела Меркел: Решење спора око имена Северне Македоније пример како решити проблеме у БиХ и између Србије и Косова

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »