Вучић: Нема одустајања од реформи

Председник Александар Вучић наставио је данас да обилази Србију посетом Западнобачком округу, а најпре Сивцу, уз поруку да ће житељи тог места код куле добити канализацију, у плану је и путна инфраструктра, а Сомбор, каже, мора да добије неког великог инвеститора.

У Сивцу је најпре посетио нову спортску халу, где га је дочекао велики број грађана, пре свега деце која тренирају различите спортове, са којима се сликао, потписао се на лопте, руковао, и добио голмански дрес Рукометног клуба „Сивац“. Приметио је да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно и миру, слози и заједништву. Најавио је да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, што ће се градити са Мађарском. Такође, радиће се и две фабрике за прераду воде у Руском Крстуру и Крушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара. Разматра се, каже, градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Куле до Сомбора.

Најавио је повећање плата и пензија, да пензионери осете побољшање и да знају да држава  о њима брине. И у Сивцу је апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Севернобачком округу годишње умре око 3. 000 људи, ародисеницелих 1. 400 деце.

Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, новинарима рекао да је за људе тог округа најважнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција. Подсетио је да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија „Магна“, што, каже, јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.

„Имамо још много тога што морамо да урадимо, али кад чујете ову дечју грају све је лакше“, приметио је председник. Како је рекао, „Вицерман“ је већ требало да отвори фабрику у Кули, али су померили отварање за шест месеци. Подсетио је да је, на пример, Панчево „кренуло“ после доласка ЗФ-а и додао да сада хоће и други један великан да иде у Панчево поред њих.

„Једна велика фабрика ускоро долази у Инђију и сада нам остају Сомбор и Кикинда, то нам је приоритет за Војводину“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом тврдњи економског новинара да најављени инвестициони план значи одустајање од реформи, да садашња власт, за разлику од претходне коју је Бркић подржавао, неће напуштати реформе и да ће инвестициони циклус бити спроведен у договору са Светском банком и ММФ-ом.

На питање новинара да прокоментарише текст Бркића, каже да је Бркић рекао да је најнижи привредни раст претходне власти био минус 2,1 одсто, иако је истина да је био минус 3,1 одсто, док је највећи током те четири године био плус 1,6 одсто.

„Како је лако када сте на власти да имате и најгоре резултате, а после, када неко има шест пута боље резултате, онда то не примећујете“, рекао је председник и додаје да чињенице демантују и Бркићеве наводе да није увећан БДП и да нису увећане плате и пензије:

„БДП је увећан са 33,7 милијарде евра у 2012, што је званичан податак ММФ-а, који су управо они избацили из Србије. А на крају ове године очекује се да буде 45,8 милијарди евра. То је постигнуто за само седам година. Што се тиче плата, оне су биле 337 евра, а данас су просечне плате 463 евра, а свакако ће бити 500 евра пре краја године“, истакао је Вучић.

Што се тиче Бркића, али и других који, каже, пишу у име и за рачун Мирослава Мишковића, истиче да тај новинар иначе добро познаје економију, али да није разумео о чему се ради када је реч о инвестиционом плану.

„Ми, за разлику од оних које су они подржавали, нисмо одустали. Ми нећемо ниједног секунда да напуштамо реформе, ми ћемо у овај инвестициони циклус да уђемо у договору и са СБ и ММФ. Они су избацили ММФ 2011. Званично објашњење је било да нису хтели да им максималне гаранције буду 30 милијарди за јавна предузећа, а стварни разлог су били избори. Хтели су да троше паре немилице, да се задужују и баш их је било брига за раст јавног дуга. То ММФ није могао да прихвати и тада се од реформи одустало“.

Вучић додаје да је садашња власт наставила успешно реформе 2013. године и спровела их у дело. Како је рекао, план је да се покрене инвестициони циклус и то онолико колико се прави раст на годишњем нивоу, да се то не би осетило на висини јавног дуга.

„Зато смо рачунали да можемо да урадимо за четири или пет година 10 милијарди евра, али зато раст мора да нам буде између четири и шест одсто. А да би нам раст био толики, потребан нам је управо овај инвестициони захват и зато нам је важна канализација и у Борчи, Котежу, Крњачи и Овчи, али и у Сивцу, Крушчићу и Руском Крстуру и сваком другом месту у Србији и то је оно што ћемо да радимо“, нагласио је Вучић. И то ће довести до бољег животног стандарда, закључио је Вучић.

 

Велика је нервоза у Приштини

Физички напад приштинске делегације на представника Србије на састанку ЦЕФТА, у Валони, говори о томе колика је нервоза у њиховим редовима, оценио је данас председник Александар Вучић коментаришући то што су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

„То није израз снаге и надмоћи, већ слабости и нервозе“, поручио је председник Србије. Како је рекао, Приштина је мислила да је 2008. године завршила све и не може да прихвати да неко заступа ставове различите од њихових и да неће да пристане на притиске.

„Када сте приморани да некога гађате флашом, као што су неки радили и у Скупштини Србије и у другим местима током дискусије, то јасно говори да је неко изгубио живце“, нагласио је Вучић. Додао је да Приштина има и разлога да буде нервозна, али да ће две стране, свеједно, морати да се врате за сто и да разговарају, кад тад, а то ће, поновио је, бити када Приштина укине таксе.

„Кад тад, морамо да разговарамо, разговори и дипломатија и постоје да би разговарали“, рекао је Вучић.

Истовремено, изјаву Хашима Тачија да је уједињење са Косовом сан сваког Албанца који живи на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе не треба, каже, схватати озбиљно, а њен смисао је унутрашња битка за политичку превласт у Приштини.

„Нити он то може да оствари, нити они то могу да остваре, нити то има било какве везе са реалношћу. То је све за њихове унутрашње политичке потребе. Сада се доказују он и Харадинај ко је од њих већи националиста и ко може више националних циљева Албанца да испуни“, рекао је Вучић и додао да му је безвезе та прича.

Нема никакве озбиљне опасности по наш народ у тим општинама, каже, нити такве изјаве имају било какве везе са реалношћу.

„Нисам ја као неко други да се бусам у прса и претим неком, али треба људи да знају да ту однос снага није мерљив. Најбоље је да тако кажем, тако да никакве озбиљне опасности нема“, поручио је Вучић.

 

Ако свега има, што не оду да живе у Митровици?

Председник Александар Вучић оценио је данас да је већ годину и по дана очигледна синхронизована акција с циљем да се Срби са севера Косова и Метохије представе као криминалци и као продужена рука Београда. Он је то рекао на питање новинара о писању листа Данас да у Косовској Митровици нема несташица, и да се Срби на Косову више плаше српских претњи, него Албанаца.

„Они говоре исто што говоре Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. То пишу и сви приштински медији – Зери, Коха диторе, Бота сот… Сви исто пишу, као и наших ‘пет милиона’. Није то никаква новост. Постоји синхронизована акција, већ годину и по, чији је циљ да се Срби са севера представе као криминалци, продужена рука Београда, као да би требало да буду продужена рука Приштине“, указао је он. То је, додаје, део покушаја да се Срби криве за све, и да је у реду да живе у албанској држави. То се реализује и преко лажних националиста, који, рекао је Вучић, када им Метју Палмер каже да више не помињу Косово, не изговарају више ни К од Косова, па све до оних који су увек били за независно Косово, оног из „1 од 5 милиона“ који је силовао Српкињу, Јакшића, који се сваког дана слика по скупим базенима, или Раду Трајковић.

“Као држава морамо да се супротставимо томе. То што они говоре, говори неко други, а не Срби. Срби имају своје представнике. Ако им је толико лепо доле, волео бих да они који пишу тако, оду на Косово, а не да живе на Савском венцу и одатле тако говоре“, рекао је он.

 

Некима Србија никад довољно понижена и мала

Постоје људи којима Србија никада неће бити довољно понижена и мала, рекао је председник Александар Вучић, поводом критика да је Видовдан искористио за националистичке поруке.

„Ја се борим за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу, а не за урушену Србију, ону коју би неки желели и даље да уништавају, урушавају и чине је ужасно слабом, као што су некада радили“, истакао је Вучић. Додаје да не само да се није служио популистичким речником, ни јуче, у обраћању, нити на састанку са Србима из региона.

„Имамо право и обавезу да чувамо наш индетитет, али, нисам тражио ничију територију, ништа туђе, нисам претио, ни велике речи говорио. Говорио сам језиком малог човека, о српском језику, да треба да градимо болнице, школе, да помогнемо општинама где живе наши људи ван Србије, не вређајући никога. Да помогнемо као што смо учинили у РС, Црној Гори, као у Вргинмосту, да то учинимо и у многим општинама од Ердута до Маркушице“, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара током посете Сивцу, у Севернобачком округу, који данас обилази. Вучић је рекао да је то наша обавеза и да је то природно и нормално да Србија ради.

“Нећу пристати да учествујем у понижавању и умањивању Србије, да би неки били задовољни, они који неће бити задовољни никада ако Србија није уништена. Борим се за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу,“, нагласио је он.

Истиче и да је завист опака „болест“:

“Лагали су да је аеродром у Лађевцима био отваран стотину пута. Први пут је јуче отворен за цивилни саобраћај. Шта су они отварали не знам, за пољопривредне авионе, пар војних авиона. Ово је први пут добијен сертификат за слетање и полетање цивилних авиона“, поручио је он.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »