Свештеницима „украјинске нове цркве“ забрањен улаз на Свету гору

Свештеницима „украјинске нове цркве“ није било дозвољено да присуствују служби у појединим светогорским манастирима, пренео је украјински портал „Страна“, позивајући се на саопштење које се налази на сајту те цркве.

Како портал пише, у саопштењу се говори о посети делегације такозване „православне цркве Украјине“ Светој гори у периоду од 21. до 23. јуна ове године.

Наводи се да су чланови делегације планирали да посете манастире Ксенофонт, Пантократор, Ивирон, Филотеј, Есфигмен и Каракал. Ниаме, поменути манастири су након добијања томоса о аутокефалности остали лојални патријарху Вартоломеју, са изузетком манастира Филотеј и Каракал.

Портал истиче да је делегација успела да уђе у манастире Филотеј и Каракал, јер су се помешали са верницима.

Међутим, када су светогорски монаси приметили свештеничке одоре, хтели су да сазнају којој структури свештеници припадају. Када су чули да је реч о такозваној „украјинској православној цркви“, монаси су упозорили чланове делегације да на служби не остављају чак ни помене. Поред тога, монаси су их замолили да не фотографишу, како не би дискредитовали манастире.

Украјински портал пише да су делегација након тога напустила манастире.

„Нова црква“ Украјине

„Нова црква“ у Украјини основана је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године након спајања две неканонске црквене структуре активне у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је Епифаниј Думенко.

Руска православна црква је значај „сабора“ у Кијеву оценила као ништаван.

Почетком јануара Цариградска патријаршија је Кијеву предала томос о аутокефалности, који знатно ограничава права „нове цркве“ и чини је зависном од Цариграда.

Након неколико месеци расколник Филарет Денисенко, изјавио је да постоје несугласице у „новој цркви“.

Свештеницима „украјинске нове цркве“ забрањен улаз на Свету гору

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »