Нова победа Србије: Косово не може да учествује на «Евровизији» као «самостална држава»

Европска агенција регулаторних тела већином гласова у петак је одбила предлог да такозвана држава Косово буде примљена у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), чиме је онемогућено и да учествује у престижном музичком такмичењу «Песма Евровизије».

Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић, који је присуствовао састанку у Ослу као представник те медијске куће, пуноправне чланице тог тела, рекао је да тзв. држава Косово није успела да путем преседана уђе у ЕБУ, пошто су 673 гласа била против, а 400 за измену статута.

Чланице ЕБУ су прихватиле аргумент РТС да се ради о политичком потезу, о политичком преседану, као и да ће то штетити миру у нашем региону и опредељењу Европске радиодифузне уније да буде професионална, а не политичка организација — објаснио је Михајловић.

Помоћник директора РТС сматра да се не ради о ометању професионалног развоја РТВ Косово.

Они имају уговор са Европском радиодифузном унијом и имају све бенефите које ЕБУ нуди својим чланицама и придруженим чланицама — истакао је Михајловић. — Ово је био политички потез, на неки начин доказивање да је Косово држава, а не међународни протекторат.

Председник Александар Вучић кратко је прокоментарисао одлуку рекавши да то није ништа спектакуларно и да не решава прави проблем

— Лако је да сеиримо или тугујемо, или солимо памет некоме другом… Неће од тога више робе имати Срби на Косову и Метохији, нити ће лакше живети — рекао је Вучић новинарима у Краљеву.

 

Иначе, тзв. држава Косово већ неколико година покушава да буде примљена у ЕБУ, али без успеха. ЕБУ су основале 23 радиодифузне агенције са простора Европе и Медитерана на конференцији у енглеском граду Торки 1950. године. Чланице су радио и телевизијске компаније од којих су већина радиодифузне организације у државном власништву или у приватном власништву са јавном концесијом.

 

Најпознатија активност ЕБУ је организовање музичког такмичења «Евросонг». Право учешћа на њему имају земље које су пуноправне чланице ове организације.

КОМШИЈЕ ПОДРЖАЛЕ ТАКОЗВАНУ ДРЖАВУ

Михајловић указује да је процес уласка тзв. државе Косово у ЕБУ пре више од годину дана иницирало пет јавних сервиса из региона — Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Мађарске, која је у петак одустала од захтева:

— Мађарска је повукла потпис са тог захтева, али се, ипак, расправљало и гласало.

Нова победа Србије: Косово не може да учествује на «Евровизији» као «самостална држава»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »