Ивица Дачић: Потребно је да будемо присутни на америчком континенту

Србија има потребу за континуираним присуством на америчком континету уколико жели да у најбојој могућој мери заштити свој национални и државни интересе, изјавио је данас у Боготи први потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић, који у Колумбији учествује у раду Генералне скупштине Организације америчких држава (ОАД), изјавио је за Тањуг да је у том смислу Србија у последњих 10 -15 година постала посматрач у разним америчким организацијама, а једна од највећих је ОАД.

„Од 35 земаља америчког континетнта Србија је успела да промени политичку слику и тренутно 19 земаља није признало независност косова, а 16 јесте. Али до пре годину дана ситуација је била обрнута – 19 земаља је признало косовску независност, а 16 није“, подсетио је Дачић.

Подсетио је, такође, да је резултат наших напора био тај да су Суринам, Гренада и Доминика суспендовале, односно поништиле одлуку о признавању јенострано проглашене косовске независности.

„У том смислу су и сви наши састанци и наше присуство на америчком континенту од великог значаја за одржавање контакта и разговоре са пријатељским земљама. Србија учествује и у другим реагионалним америчких организаицјама, као што је Организација карибских држава, као што је Кариком, а учествоваћемо и у раду Пацифичке алијансе, која ће заседати у Перуу за неколико дана“, навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да је у Колумбији разговарао са представницима двадесетак држава, оценивши да су то све били добри разговори, те да је, како каже, сигуран да ће резултат бити веома позитиван када је реч о нашем најважнијем државном и националном интересу, а то је Косово.

„Такође, на америчком континенту у Чилеу ће бити одржана Годишња скупштина Интерпола, у октобру. Није још извесно да ли ће се захтев Косова наћи на дневном реду, а ако се нађе, веома је важно да одржимо прошлогодишњи резултат. То значи да се мора разговарати са појединачним земљама и зато је наше присуство овде од великог значаја“, казао је Дачић, истакавши да управо зато оцењује ове разговоре успешним.

Додао је да ће присуствовати на инаугурацији новог председника Панаме, а потом ће, каже, посетити Перу, где ће бити одржан самит Пацифичке алијансе.

Фото: Танјуг

Извор: Танјуг

The post Ивица Дачић: Потребно је да будемо присутни на америчком континенту appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »