Дачић: Присуство Србије на америчком континенту важно за питање Косова

Србија има потребу за континуираним присуством на америчком континету ако жели да у најбољој могућој мери заштити свој национални и државни интересе, изјавио је у Боготи потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

У главном граду Колумбије одржано је 49. заседање Генералне скупштине Организације америчких држава (ОАД), којем је присуствовао Ивица Дачић. Том приликом је изјавио да је Србија у последњих 10 до 15 година постала посматрач у разним америчким организацијама, а једна од највећих је ОАД.

«Од 35 земаља америчког континента, Србија је успела да промени политичку слику и тренутно 19 земаља није признало независност Косова, а 16 јесте. До пре годину дана ситуација је била обрнута», подсетио је Дачић.

Подсетио је такође да је резултат напора био тај да су Суринам, Гренада и Доминика суспендовале, односно поништиле одлуку о признавању једнострано проглашене косовске независности.

«У том смислу су и сви наши састанци и наше присуство на америчком континенту од великог значаја за одржавање контакта и разговоре с пријатељским земљама. Србија учествује и у другим реагионалним америчких организаицјама, као што је Организација карипских држава, као што је Кариком, а учествоваћемо и у раду Пацифичке алијансе, која ће заседати у Перуу за неколико дана», навео је Дачић за Танјуг.

Шеф српске дипломатије каже да је у Колумбији разговарао с представницима двадесетак држава, оценивши да су то све били добри разговори, те да је, како каже, сигуран да ће резултат бити веома позитиван када је реч о најважнијем државном и националном интересу Србије, а то је Косово.

«Такође, на америчком континенту у Чилеу ће бити одржана Годишња скупштина Интерпола, у октобру. Није још извесно да ли ће се захтев Косова наћи на дневном реду, а ако се нађе, веома је важно да одржимо прошлогодишњи резултат. То значи да се мора разговарати појединачно с многим земљама и зато је наше присуство овде од великог значаја», казао је Дачић, истакавши да управо зато оцењује ове разговоре као успешне.

Додао је да ће присуствовати на инаугурацији новог председника Панаме, а потом ће, каже, посетити Перу, где ће бити одржан самит Пацифичке алијансе.

Танјуг, РТС

Дачић: Присуство Србије на америчком континенту важно за питање Косова

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »