Бурно на самиту Г-20: Абе «напао» Сија, Туск жестоко критиковао Путина

Светски лидери који су у петак присуствовали самиту Групе 20 у Јапану сукобили су се око вредности које су им деценијама биле темељ сарадње.

Упркос кинеским упозорењима да се не покреће питање недавних протеста у Хонгконгу, јапански премијер Шинзо Абе рекао је кинеском председнику Сију Ђинпингу да је за «слободан и отворен Хонгконг важно да просперира у оквиру политике једна земља, два система», изјавили су јапански званицници.

Они су рекли да је Абе подсетио Сија на важност гарантоване слободе, људских права, владавине закона и других универзалних вредности због забринутости око предложеног законодавства у Хонгконгу којим би се омогућило изручење осумњицених за кривична дела континенталној Кини.

Си није једини лидер који се суочио са негативним опаскама својих западних колега, јер и председник Европског савета Доналд Туск је жестоко напао руског председника Владимира Путина због тога што је у интервјуу за «Фајненшел тајмс» изјавио да је либерализам «застарео» и сукобио се тиме са «огромном већином» у многим земљама.

«Ми овде као Европљани чврсто и недвосмислено бранимо и промовишемо либералну демократију. Оно што сматрам да је застарело су: ауторитарност, култови личности, владавина олигарха. Чак и ако понекад изгледају ефикасни», рекао је Туск.

Путин је у интервјуу похвалио председника САД Доналда Трaмпа због његових напора да покуша да заустави прилив миграната и дроге из Мексика и рекао да либерализам «претпоставља да ништа не треба учинити».

Мигранти могу да убијају, пљачкају и силују некажњено јер њихова права као миграната морају бити заштићена», рекао је Путин у интервјуу «Фајненшел тајмсу».

Бурно на самиту Г-20: Абе «напао» Сија, Туск жестоко критиковао Путина

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »