Вучић: Србија и Срби желе да сачувају српски идентитет

Председник Александар Вучић разговарао је данас са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство, те поручио да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.

„Захвалан сам свим људима, иако они не представљају увек исте политичке опције, јер смо показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујући право на очување посебности наших националних, верских права“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да су састанку присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније.

Навео је да су разматрали позицију Срба у свакој земљи, као и начин на који држава Србија може да помогне.

„Радићемо много као Србија и помагаћемо нашем народу, а посебно ћемо да радимо на идентитетским правима, очувању српског језика и писма“, подвукао је Вучић.

Такође, навео је и да ће се радити на заједничкој припреми за попис, јер Србија и Срби желе да сачувају српски идентитет, односно идентитет оних људи који желе да изкажу национална осећања као у прошлости.

Председник је, међутим, указао да састанак није био лак, те да се говорило о проблемима, а да „посебно није био лак“ када се говорило о ситуацији у Црној Гори.

Србија ће, поручио је, поштовати све друге државе, али ће увек подржавати борбу за останак и опстанак српског народа на вековним огњиштима и то ће чинити у складу са законима других држава у региону.

„Србија неће понављати грешке из прошлости, никоме нећемо наметати своју вољу, али ни дозволити да угрожавају идентитетска права нашег народа. На то имамо право, то смо чинили до сада и чинићемо и у будућности“, поручио је председник.

Најавио је да ће следећи сусрет у истом формату бити одржан крајем августа или почетком септембра.

Додао је и да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Краљева, Чачка и Крагујевца.

„Верујем да је то добар сигнал за будућност народа“, рекао је Вучић.

 

У њихово време било минус 3,1 а сад им не ваља плус 2,5

Србија ће на крају године имати привредни раст од 3,7 или 3,8 одсто и после Мађарске и Румуније бићемо земља са највећим растом ове године у групи од 11 земаља Централне и Источне Европе, изјавио је Вучић и одбацио тврдње економиста блиских претходним властима да српска привреда успорава.

Напротив, Србија ће у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао коментаришући, на молбу новинара, оцену економисте Милојка Арсића да привредна активност у првом кварталу ове године успорава, те да је раст БДП-а био 2,5 одсто, најнижи у групи 11 земаља Централне и Источне Европе.

Вучић истиче да је Арсић био саветник бившег премијера Мирка Цветковића и да треба упоредити њихове резултате у привреди са данашњим.

„У односу на све земље бивше Југославије имамо најповољнију ситуацију. Арсић није хтео да вам каже да неке од тих 11 земаља имају већи јавни дуг и двоструко већу незапосленост. Али, када све параметре погледате видећете да је Србија у озбиљном економском налету и ту ствари добро иду“, нагласио је председник, уз опаску да је поштовао Арсића и сматрао да је пристојан човек.

Додао је да Арсић заборавља да је за време претходне власти раст био минус 3,1 одсто, а највиши раст који су, каже, успели да достигну био је 1,6 одсто.

Сад му смета што Србија има раст у једном кварталу 2,5 одсто, примећује Вучић.

Српска економија је на добром путу, истиче и додаје да српској економији опада јавни дуг као и незапосленост, као и да су сви други параметри веома добри, те да је веома задовољан.

Вучић је навео да све што се дешава у кварталима може да се исправи и да ће Србија свакако, не рачунајући Мађарску и Румунију, бити земља са највећим растом од тих 11 земаља у току ове године.

Каже да је наша земља имала проблема са рафинеријама НИС-а и да би без тога имала раст од 3,5 одсто.

„Без обзира на то, у априлу и мају имаћемо раст, у мају од 3,2 одсто, а у јуну четири одсто. Тако да ћемо у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто“.

Вучић додаје да ће у другој половини године раст бити преко четири одсто, зато што почињу радови на Моравском коридору и други пројекти.

Наводи да су у Србији плате до пре две године биле за 130 евра ниже него у Црној Гори, док су сада за мање од 50 евра ниже.

Поручио је да ће Србија бити земља у групи ЗБ6 или 5 плус 1 са убедљиво највећим платама и да је за то потребно мање од годину дана.

Вучић је приметио да је раст свих привреда успорен, у Европи, региону и у свету и да и поред тога наша земља увећава раст.

„Надам се да ће и НИС и Железара решити своје проблеме“, додао је Вучић.

 

Које то обећање грађанима Борче нисам испунио?

Вучић је упитао данас које то обећање грађанима четири београдске месне заједице – Овче, Борче, Крњаче и Котежа, након недавних поплава није испуњено, како се наводи на насловној страни једног медија, уз опаску да се канализациона мрежа не прави за три дана.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе тог медија, Вучић је упитао како је могуће да изгради канализацију за три дана и поновио да ће 4. јула Град Београд и Европска инвестициона банка потписати уговор о донацији у вредности од 1,1 милиона евра за изградњу канализационе мреже за тај део Палилуле.

„Када се уради пројекат, почећемо са изградњом канализације. То је дугорочно решење за грађане тог дела општине Палилула. Наши људи су на терену, боре се да се вода извуче, чисте канале…“, рекао је Вучић.

Каже да држава свој посао ради вредно, и оценио да је лако онима који не раде ништа осим што гледају да нешто добацују сваки дан и да, како каже, гледају шта могу да покваре.

„Задовољан сам трудом наших људи, увек може боље, али оно што сам обећао, иако је то много тешко, иако то њима није ни пало на памет да урадим, онима који такве новине подржавају. Огроман новац је у питању, ми ћемо обезбедити средства и у потпуности испунити обећање грађанима“, подвукао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »