Србија отворила поглавље 9, потписан ИПА 2018. у износу од 179,1 милион евра (ВИДЕО)

На Међувладиној конференцији ЕУ Србија у Бриселу отворено је поглавље 9, које се односи на финансијске услуге тј. тржиште капитала, банкарске услуге, услуге осигуравајућих компанија и инвестиционих фондова.Такође су Јоксимовић и комесар ЕУ Јоханес Хан потписали и финансијски споразум ИПА за 2018. за Србију, у износу од 179, 1 милиона евра.

У питању су бесповратна средства ЕУ намењена за подршку Србији на путу евроинтеграција.

ИПА програм за 2018. годину предвиђа подршку пројектима у области заштите животне средине, иновација, развоја туристичке инфраструктуре, као и подршку рањивим категоријама становништа кроз одржива решења за смештај и запошљавање.

Програм предвиђа и интервенције у области статистике, процеса европских интеграција и усклађивања са ЕУ стандардима. Преко ИПА фондова ЕУ помаже и подржаве земље које су кандидати или су на путу да постану кандидати за чланство у ЕУ.

ЕУ је у ту сврху за Србију, за период од 2014 до 2020. године, издвојила 1,5 милијарди евра.

”Чињеница да смо у могућности да отворимо ово поглавље говори о томе да су досадашње економске реформе које је влада Србије предузела дале значајне резултате. Са друге стране, читав један сет важних ствари за привреду, грађане и потенцијалне инвеститоре ће бити додатно осигуран кроз отврање овог поглавље”, нагласила је Јокимовић пред почетак конференције.

”Очекивали смо отварање можда и два поглавља, мислим да смо то и заслужили , али и ово је корак у напред. Битно је да Србија не губи корак и дах у ходу ка чланству ЕУ, али на првом месту ка реформама у нашој земнљи у свим облстима”, поручила је Јоксимовић.

”У питању није зајам или дуг већ бесповратна средства и грант који имамо у области животне средине, туристичке инфраструктуре, иновација, новог запошљвања, стамбеног збрињавања угружених”, објаснила је Јоксимовић.

Министарка Јадранка Јоксимовић оцењује да у овом тренутку осим Србије нема много добрих вести за приступни процес региона и да у таквим околностима не можемо да будемо незадовољни постигнутим.СРБИЈА УПОРАН И ДОСЛЕДАН КАНДИДАТ ЗА ЕУ

Министрарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић након отврања још једног поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ и након потписивања претпрситупне помоћи ИПА 2018 у вредности од 179, 1 милиона евра оцењује да Србија не може да буде незадовољна постигнутим.

”Не губимо корак нити дах у приступном процесу. Нису све в2ести из региона сјајне када су приступни процес и политика порширења у питању.Мислим да Србија не може да буде незадовољна”, поручила је Јокисмовић у Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је након Међувладине конференције ЕУ Србија на којој је отворено поглавље 9 у преговорима о чланству оценила да је могло бити отворено и неко поглавље више , али да се Србија неће жалити на третман већ ће наставити да ради упорно и доследно на реформском процесу који за циљ има рефоме важне за грађане и пуноправно чланство Србије у ЕУ.

”Отврањем поглавја 9 које се односи на финансијске услуге препознате су успешне економске реформе које је влада Србије спровела и тиме обезбедила финансијску и макроекономску стабилност земље. Поред тога отврање овог поглавља допринеће даљем обезбеђивању сигурнијег, ефикаснијег финансијског ситема Републике Србије”, нагласила је Јоксимовић.

Она је оценила да ће се даљим усклађивањем са стандаридима ЕУ у области банкарства, осигурања, тржишта капитала, инвестиционих услуга обезбедити дугорочна правна и финансисјка сигурност која је у интересу и финансијских институција , потенцијалних инвеститора, али на првом месту грађана Србије.

Министарка Јоксимовић је након Међувладине конференције у Бриселу са европским комесаром Јоханесом Ханом потписала и финансисјки споразум из оквира претприступне помоћи за 2018. годину.

”То су средства која су већ испрограмирана и изнопсе 179,1 милион евра бесповратних средстава. Она ће помоћи споровођењу реформи, посебно у области владавине права, затим унапређењу пројекта из области заштите животне средине, туристичке инфраструктуре, одрживог развоја кроз иновације, али и запошљавању тешко запошљивих група и стамбеном збрињавању угрожених”, навела је министар за евроинтеграције Србије.

Осврчући се на недавини извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, министрака Јоксимовић је нагласила да Србија као добровољни партнере у процесу евроинтеграција одговорно уважава све препоруке и налазе које Европска комисија у овом процесу примећује у одређеним областима.

На питање новинара да ли је једно поглавље упозорење ЕУ Србији у вези реформског процеса, Јоксимовић је одговорила да свакпј одговорној влади упозорење могу да дају пре свега грађани, а да ми свакако уважавамо препоруке ЕУ и неке од њих смо већ усвојили.

Она је оценила да је извештај показао укупан напредак и да је можда било и услова за отврање два нова поглавља.

”Одлука о броју отворених проглавља није увек и искључиво заснована на техничким критеријумима већ зависи и од унутрашњих политичких ситуација како у ЕУ тако и у одређеним државама. Прихватићемо сугестије и све оно што може да буде брже и боље на добробит грађана Србије”, поручила је Јоксимовић.

Она је закључила да ће Србија бити ”врло досадан” кандидат за чланство у ЕУ јер ће ”упорно спроводити реформе” и очекивати да Европска комисја препозна проширење као важну политику, а Србију као важног кандидата за чланство.

 

 ЈОКСИМОВИЋ И СИЈАРТО РАСГОВАРАЛИ О ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ

Министарка за евроинерације Јадранка Јоксимовић састала се у четвртак у Бриселу са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом, а основна тема разговора двоје званичника била је европски пут Србије.

Јадранка Јоксимовић се са шефом мађарске дипломатије састала непосредно пред одржавање Међувладине конференције, на којој Србија отвара ново поглавље у приступним преговорима са ЕУ.

Шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто је у свом недавном интервјуу за Тањуг истакаао да његова земља види да је Србија направила ”велики напредак”, посебно у области развоја економије, али и у подизању стандарда живота и давања широких овлашћења припадницима мађарске националне мањине у Србији.

”Ми можемо само да приметимо позитивна развој догађаја у Србији. Поштујемо тренутно руководство Србије и прогрес који је остварила ова влада и председник”, изјавио је Сијарто.

http://www.novosti.rs

 

Србија отворила поглавље 9, потписан ИПА 2018. у износу од 179,1 милион евра (ВИДЕО)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »