Обустављена истрага за Макронове сараднике у афери Бенала

Државно тужилаштво у Паризу данас је обуставило истрагу о наводном кривоклетству три актуелна и бивша званичника из кабинета француског председника у вези са афером «Бенала», због које се Емануел Макрон нашао у веома неповољној ситуацији прошлог лета.

Тужилац је рекао да генерални секретар Јелисејске палате Алексис Колер, бивши шеф безбедности Лионел Лаверњ и шеф кабинета Патрик Стрзода у својим исказима пред истражном комисијом Сената нису лажно сведочили.

Међутим, тужилац је рекао да у овој фази није могуће рећи да ли су Александар Бенала и његов сарадник Винсет Крејс лажно сведочили пред комисијом и да истраге о њима и даље трају.

Макронов кабинет је саопштио да је «с радошћу» примио објављивање одлуке о обустављању поступка за ова три званичника.

«Председништво жели да искористи ову прилику да поново искаже своје поверење члановима особља који су инкриминисани и позива да истина о овом случају што пре изађе на видело», рекао је један званичник, преноси Ројтерс.

Бивши саветник за безбедност француског председника Александар Бенала изазвао је највећи политички скандал Макроновог председништва када је објављен снимак на којем се види како је тукао једног мушкарца и одвлачио жену на демонстрацијама у мају прошле године док је носио полицијску опрему.

Оптужбе за заташкавање су избиле када је ова прича доспела у јавност само два месеца касније, што је довело до парламентарних и судских истрага овог случаја, наводи агенција.

Обустављена истрага за Макронове сараднике у афери Бенала

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »