Обележавање Видовдана на северу КиМ (видео)

Данас је Видовдан — обележава се као успомена на Косовски бој 1389. године, пре тачно 630 година. Тим поводом су у порти манастира Грачанице наступила три ансамбла музичке продукције РТС-а. На Видовдан ће на северу Косова и Метохије званично бити пуштен у рад и регионални водовод.

Видовданом Срби, посебно на Косову и Метохију, чувају своје достојанство и понос и право на опстанак на овим просторима. Видовдан је традиција изнад политике, економије и свакодневних превирања.

Од Косовске битке прошло је 630 година.

Годинама уназад у порти манастира Грачаница значај обележавању Видовдана даје и РТС.

Опубликовано Мирослав Гуџић Пятница, 28 июня 2019 г.

Симфонијски оркестар и хор годинама наступају у Грачаници, а синоћ су свирали и чланови народног ансамбла РТС-а. Наступ наших музичара награђен је аплаузом публике која је, видело се, гладна оваквих догађаја.

Одржан је и књижевни час. Песник Гојко Ђого добио је награду „Златни крст кнеза Лазара“ за свеукупно књижевно стваралаштво.

Обележавање Видовдана наставља се данас светом архијерејском литургијом у порти манастира Грачаница и парастосом палим јунацима на Косовском боју на Газиместану.

Данас се пушта у рад регионални водовод којим ће бити решен проблем снабдевања водом Србима у три општине.

Проблем водоснабдевања Срба у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку био је хроничан.

Од данас то више неће бити, јер добијају нови систем водоснабдевања.

Општине су у тај пројекат уложиле преко 15 милиона кредита, чији је гарант влада Србије.

Водовод је грађен неколико година.

„Вода је изузетног квалитета. Извршена је хемијска и бактериолошка анализа. Добили смо резултате који одговарају критеријуму воде за пиће. Извршено је комплетно испитивање, дезинфекција и анализа воде. Ови резултати које смо добили су више него задовољавајући. Тиме се дефинитивно решава проблем водоснабдевања три општине: Зубин Поток, Косовска Митровица и Звечан“, рекао је Јован Калуђеровић из „Јединства“ из Севојна.

Водовод није једини објекат на северу КиМ иза кога стоји влада Србије. За средину следећег месеца најављено је отварање Рајске бање у Бањској код Звечана, а увелико се ради на градњи кућа у насељу Сунчана Долина.

Спутњик

Обележавање Видовдана на северу КиМ (видео)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »