Макрон Путину: Имамо могућност да додатно побољшамо односе

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је на састанку с руским председником Владимиром Путином да очекује да ће о питањима разрешавања кризе у Украјини, уз поштовање одредби Минског споразума, бити речи на предстојећем самиту „нормандијске четворке“ у јулу.

Путин и Макрон одржавају састанак у јапанској Осаки, где се одржава самит Г20.

„Драго ми је што смо поново добили могућност да разменимо мишљења, пре свега о билатералном дневном реду ком смо задали нову динамику од твог доласка у Версај и затим мог доласка у Санкт Петербург. Знамо да имамо могућност да додатно побољшамо односе за две седмице. Буквално кроз неколико седмица имаћемо веома важан састанак у формату ‘два плус два’ министара одбране и министара иностраних послова. Ми, као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, морамо да решавамо нека питања с посебном пажњом, пре свега украјинско питање у светлу минског комплекса мера. Надам се да ћемо се у јулу срести у нормандијском формату“, рекао је француски лидер.

Он је, такође, предложио Путину да разговарају о ситуацији у Ирану и Сирији, јер је стање у тим земљама од посебног интереса за Москву и Париз.

„У актуелном међународном контексту најважнија је наша сарадња. Такође сам уверен да либералне демократије могу још много тога донети овоме свету. То није једини модел развоја, али има своју снагу и особени дух. У оквиру тог дијалога можемо добро да размотримо своја питања“, додао је председник Француске.

Руски лидер му је на то одговорио: „Све има перспективу. Ништа не ишчезава без трага, не умире, једна форма прелази у другу и све је у сталном развоју“.

Макрон Путину: Имамо могућност да додатно побољшамо односе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »