Јоксимовић: Задржан континуитет приступног процеса Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је отварањем Поглавља 9 у приступним преговорима Србије са ЕУ и потписивања претприступне помоћи ИПА 2018. од 179,1 милиона евра, Брисел послао позитиван сигнал Србији да се на њу рачуна као на озбиљног кандидата, а то ће такође бити од великог значаја за грађане и привреду.

„Мислим да је Брисел јуче послао позитиван сигнал Србији да се на нас рачуна као на озбиљног кандидата који задржава динамику у претприступном процесу. Отварање сваког поглавља показује да улазимо дубоко у реформе, што мислим да је веома важно“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да је јако добро што је Србија у свим околностима када се месецима прича да нема проширења, успела да отвори поглавље и додала да никаквих позитивних сигнала нити помака није било за остатак региона.

„Читав контекст према политици проширења већ дуже време неповољан је и у том смислу је заиста се мора бити малициозан да се не похвали оно што је Србија јуче урадила“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да се Поглавље 9 односи на сектор финансијских услуга, односно банкарство, сектор осигурања, тржиште капитала и инвестиционих фондова.

„Што се тиче потенцијалних инвеститора, грађана, корисника банкарских услуга, осигуравајућих друштава, тржишног капитала, инвестициони фондови, на потпуно исти начин биће регулисана њихова понуда на тржишту и сет услуга које пружају грађанима онако како је то предвиђено за грађане ЕУ. То подиже конкуренцију која може дати бољу понуду, а штитимо кориснике тиме што нудимо сет услуга као грађанима у ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Она је казала да је отварање Поглавља 9 показало да су све реформе које је влада преузела у претходном периоду донеле конкретне помаке у стабилизацији макроекономских и макрофинансијских оквира у земљи.

„Отварање поглавља је признање досадашњих успеха реформи, али истовремено и улазак у нови пакет реформи који ће директно донети користи и привреди и грађанима“, рекла је министарка.

Јоксимовић је похвалила НБС која је директно била задужена за ово поглавље истичући да су на челу са гувернерком Јоргованком Табаковић показали висок ниво професионализма, а нацрт за преговарачку позицију је одмах прихваћен.

„Ово је показатељ тимског рада, и успех владе и НБС и добар је сигнал“, рекла је министарка.

Она је говорећи о приликама у ЕУ рекла да до 2. јула требало би да буде конституисан Европски парламент и да је потребно да државе чланице усагласе читав „пакет“ који се односи на то ко ће заузимати које место и позицију.

„Компликована је ситуација и земље и партије су први пут у ситуацији да свако мора са сваким да прича“, рекла је она и додала да још увек кадровска и партијска решења нису резултирала конкретним предлозима.

„Добро је бити део ЕУ, јер пре или касније сви седну за један сто и свако тражи минимум својих интереса у општем консензусу и на крају нађу прагматично решење“, рекла је министарка.

Она је додала да верује да ће се наћи компромисно решење.

Такође је истакла да је све то значајно и за европски пут Србије.

Она је истакла и да постоје државе које су несклоне проширењу и да Србија није разлог због чега грађани неких европских земаља нису наклоњени проширењу.

Јоксимовић каже да је Балкан потпуно део европског идентитета и да је већи део земаља – Румунија, Бугарска, Грчка па и делом Хрватска, већ у ЕУ.

Јоксимовић је истакла да је Влада Србије, односно председник Александар Вучић поставили балансирану и одговорну позицију Србије у међународним односима и да ширимо коалицију пријатељстава.

Она је навела да су европске интеграције приоритет за Србију и да се то не мења.

Подсетила је и да потписивање претприступне помоћи ИПА 2018. од 179,1 милиона доноси велике користи за грађане будући да ће тај новац између осталог бити опредељен за постројења за пречишћавање отпадних вода, предузетништво засновано на иновацијама, унапређење енергетске ефикасности у многим установама…

„То су важне и конкретне ствари и морамо наставити овим путем у циљу бољег живота за грађане“, закључила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »