Јоксимовић: Србија не може да буде незадовољна постигнутим

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је изјавила у Бриселу, након потписивања претприступне помоћи ИПА 2018. у вредности од 179,1 милиона евра, да отварање поглавља девет у приступним преговорима Србије са ЕУ шаље позитиван сигнал за грађане Србије из Брисела и оценила да Србија не може да буде незадовољна постигнутим.

Србија је, после данашње међувладине конференције, дошла у још једну врло захвалну позицију да као земља кандидат заједно са комесаром Ханом потпише и финансијски споразум, који је везан за претприступну помоћ, дакле ИПА фондове који Србији као кандидату стоје на располагању за 2018., рекла је Јоксимовић.

„То су средства која су већ испрограмирана и износе 179,1 милиона евра бесповратних средстава. Она ће помоћи споровођењу реформи, посебно у области владавине права, затим унапређењу пројекта из области заштите животне средине, туристичке инфраструктуре, одрживог развоја кроз иновације, али и запошљавању тешко запошљивих група и стамбеном збрињавању угрожених“, навела је министар за евроинтеграције Србије.

Она је појаснила да потписивање увек иде годину уназад, и нагласила да у овим околностима Србија не може да буде незадовољна.

„Не губимо корак са приступним процесом, не губимо ни дах, нису све вести из региона што се тиче приступног процеса и уопште политике проширења сјајне, тако да Србија у овом тренутку не може да буде незадовољна“, рекла је Јоксимовић и додала да идемо темпом који је некада спорији, некада бржи.

„Верујем да уз заједничке напоре и надамо се новим структурама Европске комисије и уопште европских институција које ће препознати да је политика проширења могући део обновљених лидерских капацитета ЕУ и снажније улоге ЕУ као глобалног актера, у тој синергији радити више и боље“, истакла је Јоксимовић.

Мислим да отврање поглавља девет ипак шаље један позитиван сигнал данас за грађане Србије из Брисела, а ми свакако настављамо наш реформски процес и желимо да овај темпо убрзамо до краја године сада када Финска преузме председавање, закључила је она.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »