Ђорђе Милићевић поставио питања министрима

Ђорђе Милићевић, председник Посланичке групе Социјалистичка Партија Србије (СПС), институт посланичких питања последњег четвртка у месецу, 27. јун 2019. године

 

Поштована председнице Владе,

даме и господо министри,

даме и господо посланици,

искористићу прва три минута да поставим неколико питања. Најпре питање министру Антићу. 

Знамо да је циљ министарства на чијем сте челу унапређење енергетске ефикасности и решавање еколошких проблема који могу бити последица коришћења различитих енергената и да се као земља окрећемо обновљивим изворима енергије. Знамо да сте пре неколико дана потписали уговоре са 24 локалне самоуправе, где министарство и Влада бесповратно субвенционишу пројекте унапређења енергетске ефикасности. Ово је до сада, колико ми је познато, највећи износ које је министарство определило из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности. 

До сада подизањем енергетске ефикасности у 53 објекта уштедили смо 40%, што оставља простор да се тај уштеђени део новца инвестира у нешто друго на нивоу локала. Пошто су до сада на конкурсима учествовале локалне самоуправе, и то за објекте од јавног значаја, школе, вртићи, домови здравља, моје питање је следеће – да ли се планира могућност да грађани и евентуално правна лица конкуришу за доделу средстава, како би и њима било доступно унапређење енергетске ефикасности, мислим, пре свега, на станове, куће и пословне објекте? 

Следеће питање проф. др Славици Ђукић Дејановић, Влада Републике Србије у свом досадашњем раду питање лоше демографске слике Србије ставила на сам врх својих приоритета, зато бих искористио прилику да поставим питање ресорној министарки које се односи на конкретне одговоре државе на демографске проблеме – на  који начин Кабинет за демографију и популациону политику на чијем сте челу, сарађује са јединицама локалне самоуправе, колико средстава је уложено ове године у финансирање мера популационе политике широм Србије и да ли већ сада имате конкретне резултате тих активности?

И последњи минут да искористим само, господине Ружићу, сектор на чијем сте ви челу, значајан је јер од ефикасности стручности и посвећености државној управи и органа локалне самоуправе, зависи у крајњој линији и квалитет живота грађана и остваривање њихових права. То се препознаје, пре свега, на нивоу локалних самоуправа, односно локалних заједница у којима грађани живе и раде, лече се и образују. Чињеница је да локалне самоуправе немају довољно сопствених средстава које могу да инвестирају, односно да одржавају у граду нову инфраструктуру. У вези са тим питао бих вас – има ли начина да их држава односно ваше министарство помогну локалној самоуправи у реализацији инфраструктурних пројеката.

И веома кратко када је реч о Министарству заштите животне средине – које мере и активности министарство на чијем сте челу, господине Триван, предузима како би се обезбедили квалитетни пројекти у сектору заштите животне средине, што је основ за привлачење неопходних инвестиција и да ли ће Србија успети да у скоријем периоду отвори преговарачко Поглавље 27. и тиме настави свој европски пут у овој области? 

Молио бих вас само за кратке одговоре. Нећу користити наредних три па два минута да би колегиница могла да постави питање.

Захваљујем

The post Ђорђе Милићевић поставио питања министрима appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »