Аустријској војсци прете банкротом, отказују манифестације

Аустријска војска принуђена је да штеди, а услед штедње отказује традиционално представљање својих капацитета у центру Беча на државни празник. Министар одбране у прелазној влади Томас Штарлингер упозорио је, пре пар дана, да војсци, ако не буде штедела, прети банкрот.

Према интерном документу Министарства стање у војсци је драматично и армија само у овој години мора да оствари уштеде од 47 милиона евра.

Планирана су смањења али и отказивања манифестација, међу којима и главна за 26. октобар, на државни празник, када војска у центру Беча сваке године представља своју техничку опрему.

Према писању дневника «Клајне цајтунг» само ова презентација кошта војску два милиона евра, и биће укинута.

Једино што ће остати за 26. октобар у центру Беча биће свечано полагање заклетве регрута и полагање венаца на споменик непознатом јунаку.

У покушају да укине аеро-шоу у Целтвегу, као и укидања војне школе у Винернојштају Штарлингер је био суочен са политичким отпором.

У интерном документу указано је да ће ове године војсци недостајати 47 милиона евра за покривање трошкова, па су позване све службе да израде анализу потенцијала штедње у својој области.

Трошкови особља прекорачују предложени буџет за ову годину за чак 67 милиона евра.

Око 20 милиона евра може да се покрије, али преосталих 47, како се упозорава, мора доћи кроз штедњу.

Предвиђена је и уштеда у сарадњи са другим војскама, семинарима, радним групама, као и истраживањима и издавачкој делатности.

И поред свих уштеда проблем остаје, а то су трошкови запослених, те ако се задрже постојеће структуре, не расфомирају јединице и затворе неке касарне, процењује се да ће расположиви буџет и за идућу годину бити премали.

Наиме, трошкови за запослене порашће на 1,59 милијарди евра, што је 70 одсто укупног буџета војске.

Иначе Штарлингер је, такође, упозорио да, ако војска не буде имала новца неће моћи да одржи своје учешће у међународним мисијама, посебно на Балкану, где су најбројније.

 

 

Аустријској војсци прете банкротом, отказују манифестације

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »