Ахмети поднео оставку; Деда: Тачи не може да преговара

Копредседавајући тима Приштине у дијалогу с Београдом Шпенд Ахмети саопштио је да се повлачи с тог места, после става Уставног суда да је формирање те делегације неуставно и незаконито, јавља Коха. Тачи позива на јединство.

Посланик косовске скупштине Илир Деда реаговао је на став уставног суда оценом да је након скоро две године разјашњено да не може бити «дијалога председника» (Александра Вучића и Хашима Тачија) и да је «данас улога Хашима Тачија у дијалогу са Србијом завршена».

«Одлука Уставног суда која подрива државну делегацију за дијалог са Србијом доноси изузетно важну одлуку – појашњава ко има мандат да води дијалог са Србијом. Само влада и премијер», објавио је Деда на Фејсбуку.

Опозициони Демократски савез Косова (ДСК), који је покренуо иницијативу за испитивање уставности формирања делегације за преговоре са Београдом, оценио је да после одлуке Уставног суда косовска влада и делегација морају одмах да поднесу оставку, преноси Зери.

Посланик ДСК Авдулах Хоти рекао је на конференцији за новинаре да је суд јасно рекао да је «закон о дијалогу неуставан» и позвао владу и делегацију да одмах поднесу оставке и да се распишу избори.

Косовски председник Хашим Тачи данас је, после одлуке Уставног суда тзв. Косова да је неуставно формирање делегације за дијалог с Београдом, позвао на политичко јединство у дијалогу с Београдом, јавља Коха.

Тачи је на Фејсбуку објавио да «у складу са Уставом и политичком вољом, лидери институција, политички лидери свих субјеката, треба да се уједине у процесу дијалога како би постигли мировни споразум», који, како је истакао, «отвара перспективу интеграције Косова и окончава изолацију и стагнацију».

«Косово, независна и интегрисана земља у ЕУ, НАТО-у и УН, у миру и добросуседским односима, наша је дужност према новим генерацијама, које не би требало да расту с међуетничком мржњом и са много тога што смо имали», навео је Тачи.

Танјуг

Ахмети поднео оставку; Деда: Тачи не може да преговара

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »