Пентагон: Вашингтон разматра заштиту од руских крстарећих ракета

Сједињене Америчке Државе разматрају варијанте употребе конвенционалног ненуклеарног оружја, као и противракетне одбрамбене системе за заштиту од руских крстарећих ракета, изјавио је новинарима у Бриселу вршилац дужности директора Пентагона Марк Еспер.

„Морамо наставити да разговарамо о даљим могућностима у погледу онога што ћемо радити. Очигледно је да ће противракетна одбрана бити део тога. Са становишта Сједињених Америчких Држава, могу вам рећи да смо, остајући у оквирима споразума, почели са истраживањем конвенционалних, ненуклеарних ракета из дијапазона Споразума о ликвидацији ракета, које би нам помогле да се супротставимо претњама“, рекао је он новинарима одговарајући на питање које конкретне мере савезници разматрају.

Еспера су упитали да ли ће у то бити укључена противракетна одбрана која, како је изјављивао Запад, није усмерена против Русије.

„И наравно, потребан нам је противракетни одбрамбени систем како бисмо решили проблем претње од руских крстарећих ракета способних да носе нуклеарно оружје, против партнера из Алијансе“, рекао је Еспер, истакавши да ће консултације бити настављене наредних недеља и месеци.

Еспер је такође навео да Кина и Русија остају стратешки противници Вашингтона, оптуживши Москву за подстицање агресије у Европи.

„Русија и Кина остају дугорочно наши стратешки супарници“, рекао је он након министарских преговора у НАТО-у.

„Русија је данас подстрекач агресије у Европи. Тридесет година након пада Берлинског зида Русија и даље тежи праву вета над својим суседима, мешајући се у суверене демократске процесе тих земаља“, истакао је Еспер.

Он је додао да „Русија спроводи снажну кампању војне модернизације“, укључујући и усавршавање своје нуклеарне тријаде. Еспер је још једном оптужио Москву за кршење Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, истовремено уверавајући да „Сједињене Америчке Државе још разматрају могућности ефикасне контроле наоружања“.

Спутњик

Пентагон: Вашингтон разматра заштиту од руских крстарећих ракета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »