Михајловић: Кинеске инвестиције у Србији мере се милијардама евра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на мосту преко Саве и Колубаре који повезује Сурчин и Обреновац и најавила да ће та деоница бити пуштена у саобраћај 19. децембра.

Она је рекла да је овај пројекат пример како треба да изгледају сви инфраструктурни пројекти у Србији, да не касни ниједан дан, да све иде по плану и да су се сви оперативни проблеми отклањали брзо, на лицу места.

Михајловић је истакла да верује извођачима и инвеститорима да ће 19. децембра деоница Сурчин-Обреновац дугачка 17, 6 километара бити пуштена у саобраћај.

Радови на овој деоници почели су у марту 2017. и биће завршени за Светог Николу, поручила је Михајловић.

Радове је са министарком Михајловић обишла и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, као и директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак.

Михајловић је рекла да Кина и Србија реализују велике инфраструктурне пројекте и да се не зна који од њих је важнији за Србију.

Такође је нагласила да се све то чини захваљујући добрим билатералним и пријатељским односима две земље, а пре свега два председника.

Она је рекла и да се кинеске инвестиције у Србији мере милијардама евра.

Истичући да је једна страна моста у потпуности завршена и да се може прећи са једне на другу, министарка је рекла да она и амбасадорка Кине верују извођачима и инвеститорима да ће 19. децембра ова деоница Сурчин-Обреновац бити пуштена у саобраћај.

Подсетила је да ће у августу бити пуштена у саобраћај деоница од Обреновца до Прељине и да ће уз деоницу Сурчин-Обреновац то бити нових 120 км пута на Коридору 11 захваљујући чему ће се заобилазити Ибарска магистрала и људи брже путовати и повезивати се.

„За нас је овај мост симбол пријатељства и повезивања и нећемо се противити предлогу општине Обреновац да он понесе име два председника, Србије и Кине“, рекла је Михајловић.

Такође је истакла и да је ово критична година како за почетак нових пројеката, тако и завршетка неких ранијих, започетих или наслеђених.

Министарка је навела да је деоница Прељина-Пожега почела да се ради пре месец дана, а током лета ће почети радови на деоници, односно ауто-путу Кузмин-Сремска Рача.

Такође је додала да ће током лета уколико посланици прихвате посебан закон за изградњу Моравског коридора почети и радови на тој деоници која ће повезати Коридор 10 и Коридор 11.

Надам се да ћемо на јесен моћи да почнемо радове на ауто-путу Шабац – Лозница, а почетком наредне године и деонице Ниш-Прешево-Приштина.

 

Обићићемо градове и општине на траси Моравског коридора

Михајловић је изјавила да ће изградња Моравског коридора бити од великог значаја за привредни развој централне Србије и да ће представници министарства и „Путева Србије“ обићи градове и општине које су на траси тог коридора како би грађанима предочили шта их све очекује када почне његова изградња.

Министарка је рекла да се процењује да ће изградња тог коридора трајати око две и по године.

„Јуче смо у скупштини бранили посебан закон који треба да нам омогући услове да што пре почнемо градњу Моравског коридора, који практично спаја централну Србију у којој живи око пола милиона људи и није у питању само привреда, компаније, нова радна места већ и развој туризма“, рекла је Михајловић.

Тај пројекат биће од великог значаја за грађане Краљева, Крушевца, Трстеника, Ћићевца, Мрчајеваца…, навела је Михајловић.

Посао на изградњи Моравског коридора неће бити лак и представници министарства ће са представницима ЈП „Путеви Србије“ обићи градове и општине које су на траси коридора како би разговарали са грађанима о томе шта их све чека кад почне изградња, навела је министарка.

Говорећи о источном краку Коридора 10, Михајловић је рекла да има проблема са грчком компанијом „Актор“ која није завршила свој део посла.

Министарка је навела да постоје и објективни проблеми попут клизишта, али да свеједно тај посао мора што пре да се завршава.

„Обавестићемо представнике Грчке компаније да ћемо бити тамо, очекујемо њихову подршку. Ми као Влада нудимо подршку да ангажују кога год је потребно како би се посао што пре завршио и како би рекли да је источни крак Коридора иза нас и да се окренемо изградњи нових ауто-путева које планирамо“, рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »