Кривична пријава против Кучана за геноцид и разбијање Југославије

Тужилаштву Србије за ратне злочине поднесена је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Кучана због ратног злочина над ратним заробљеницима и за геноцид у лето 1991. године, пише Политика.

Према информацијама листа, кривичном пријавом коју је поднео адвокат Душан Братић обухваћени су и Јанез Слапар, који је у то време био начелник штаба Територијалне одбране Словеније, некадашњи командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније Франц Андерлич, као и још тројица непосредних извршилаца злочина.

Они су, према пријави, кршили правила међународног права из Женевске конвенције за време оружаних сукоба који је трајао од 27. јуна до 7. јула 1991. године на територији Словеније између ЈНА и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ, на једној страни, и оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација словеначког руководства, на другој страни.

Братић је појаснио да је Кучан био председник Словеније и да је имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па као такав, како је рекао, улази у ред главних злочинаца за разбијање Југославије.

«Кучан, не само да није предузео ништа да казни извршиоце, већ је подстицао на извршења дела ратних злочина, па су до 8. јула 1991. године извршени бројни ратни злочини над цивилима, међу којима су жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје» — навео је Братић.

На данашњи дан навршава се 28 година од почетка оружаног сукоба у Словенији, који је означио почетак оружане фазе разбијања тадашње СФРЈ.

Управо је Милан Кучан на седници председништва СР Словеније прочитао Декрет о отпочињању оружане акције против СФРЈ и наредио да се користи тешка артиљерија у нападима на јединице ЈНА.

Он се обратио грађанима Словеније са захтјевом да одбију сарадњу са ЈНА и њиховим породицама, укључујући и указивање медицинске помоћи.

У низу злочина који су потом услиједили убијено је 44 припадника ЈНА, шест официра, седам подофицира, 30 војника, међу којима 11 несрпске националности, док је 184 припадника ЈНА рањено.

Кривична пријава против Кучана за геноцид и разбијање Југославије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »