Јоксимовић: Србија упоран и доследан кандидат за ЕУ

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић након отварања још једног поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ и након потписивања претприступне помоћи ИПА 2018 у вредности од 179,1 милиона евра оцењује да Србија не може да буде незадовољна постигнутим.

”Не губимо корак нити дах у приступном процесу. Нису све вести из региона сјајне када су приступни процес и политика проширења у питању. Мислим да Србија не може да буде незадовољна”, поручила је Јоксимовић у Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је након Међувладине конференције ЕУ Србија на којој је отворено поглавље 9 у преговорима о чланству оценила да је могло бити отворено и неко поглавље више, али да се Србија неће жалити на третман већ ће наставити да ради упорно и доследно на реформском процесу који за циљ има рефоме важне за грађане и пуноправно чланство Србије у ЕУ.

”Отварањем поглавја 9 које се односи на финансијске услуге препознате су успешне економске реформе које је влада Србије спровела и тиме обезбедила финансијску и макроекономску стабилност земље. Поред тога отврање овог поглавља допринеће даљем обезбеђивању сигурнијег, ефикаснијег финансијског система Републике Србије”, нагласила је Јоксимовић.

Она је оценила да ће се даљим усклађивањем са стандаридима ЕУ у области банкарства, осигурања, тржишта капитала, инвестиционих услуга обезбедити дугорочна правна и финансијска сигурност која је у интересу и финансијских институција, потенцијалних инвеститора, али на првом месту грађана Србије.

Министарка Јоксимовић је након Међувладине конференције у Бриселу са европским комесаром Јоханесом Ханом потписала и финансијски споразум из оквира претприступне помоћи за 2018. годину.

”То су средства која су већ испрограмирана и износе 179,1 милион евра бесповратних средстава. Она ће помоћи споровођењу реформи, посебно у области владавине права, затим унапређењу пројекта из области заштите животне средине, туристичке инфраструктуре, одрживог развоја кроз иновације, али и запошљавању тешко запошљивих група и стамбеном збрињавању угрожених”, навела је министар за евроинтеграције Србије.

Осврчући се на недавни извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, министарка Јоксимовић је нагласила да Србија као добровољни партнер у процесу евроинтеграција одговорно уважава све препоруке и налазе које Европска комисија у овом процесу примећује у одређеним областима.

На питање новинара да ли је једно поглавље упозорење ЕУ Србији у вези реформског процеса, Јоксимовић је одговорила да свакој одговорној влади упозорење могу да дају пре свега грађани, а да ми свакако уважавамо препоруке ЕУ и неке од њих смо већ усвојили.

Она је оценила да је извештај показао укупан напредак и да је можда било и услова за отварање два нова поглавља.

”Одлука о броју отворених поглавља није увек и искључиво заснована на техничким критеријумима већ зависи и од унутрашњих политичких ситуација како у ЕУ тако и у одређеним државама. Прихватићемо сугестије и све оно што може да буде брже и боље на добробит грађана Србије”, поручила је Јоксимовић.

Она је закључила да ће Србија бити ”врло досадан” кандидат за чланство у ЕУ јер ће ”упорно спроводити реформе” и очекивати да Европска комисија препозна проширење као важну политику, а Србију као важног кандидата за чланство.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »