Јоксимовић: Србија не губи корак у приступном процесу

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић налази се у Бриселу где предводи делегацију Србије која ће данас отворити поглавље 9 у приступним преговорима и потписати пакет претприступне помоићи ИПА 2018 од 179,1 милиона евра.

”Уз поглавље 9 финансијске услуге које отварамо и уз пакет од скоро 180 милиона евра бесповратне помоћи мислим да Брисел ипак даје позитиван сигнал Србији. Ми ћемо то уважити и наставити интензивно реформски процес”, изјавила је Јоксимовић у Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је пред почетак Међувладине конференције ЕУ Србија у Бриселу најавила да се поглавље 9, које ће данас бити отворено, односи на финансијске услуге тј. тржиште капитала, банкарске услуге, услуге осигуравајућих компанија и инвестиционих фонодова.

”Чињеница да смо у могућности да отворимо ово поглавље говори о томе да су досадашње економске реформе које је влада Србије предузела дале значајне резултате. Са друге стране, читав један сет важних ствари за привреду, грађане и потенцијалне инвеститоре ће бити додатно осигуран кроз отврање овог поглавље”, нагласила је Јоксимовић.

Министар за евроинтеграције Србије додала је да ће кроз рад на овом поглављу грађани Србије имати могућност да користе сет финансијских услуга које грађани ЕУ имају у својим земљма.

”Очекивали смо отварање можда и два поглавља, мислим да смо то и заслужили , али и ово је корак у напред. Битно је да Србија не губи корак и дах у ходу ка чланству ЕУ, али на првом месту ка реформама у нашој земнљи у свим облстима”, поручила је Јоксимовић.

Она је најавила да ће након отварања поглавља 9, са комесаром за приступне преговоре Јоханесом Ханом потписати финансијски пакет за претприступну помоћ за Србију ИПА 2018 која износи 179,1 милион евра и која је већ програмирана.

”У питању није зајам или дуг већ бесповратна средства и грант који имамо у области животне средине, туристичке инфраструктуре, иновација, новог запошљвања, стамбеног збрињавања угружених”, објаснила је Јоксимовић.

Министарка Јадранка Јоксимовић оцењује да у овом тренутку осим Србије нема много добрих вести за приступни процес региона и да у таквим околностима не можемо да будемо незадовољни постигнутим.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »