Исламизација земље: Опасан тренд у Француској

Ако се француске специјалне службе и полиција још увек могу похвалити врло ниским нивоом испољавања радикалних исламских осећања, онда је слика у општинским структурама власти мање ружичаста.

Овакво испитивање спровели су посланици Ерик Диар и Ерик Пулиа, преноси Фигаро.

Извештај парламентараца заснива се на различитим запажањима о радикалној исламизацији у земљи, која су спроведена деценијама. Конкретно, према медијима, листа особа које се посматрају у оквиру програма за спречавање тероризма данас има више од 21.000 имена.

У исто време, аутори извештаја скрећу пажњу на проблем продора радикалних осећања у општинским безбедносним агенцијама, где је ниво контроле знатно нижи, а запослени имају приступ оружју. Организације за приватну безбедност нису ништа мање опасне, посебно, како истиче у извештају, уочи Олимпијских игара 2024. године.

Једнако проблематичне су и образовне институције у земљи. Овде су се парламентарци позвали на изјаву префекта паришке  полиције, Мишела Делпуеша, према којем универзитети не журе да заједнички реагују са полицајцима, скривајући могуће манифестације екстремистичког осећања.

Поред тога, радикални исламизам је озбиљно укоријењен у спортском окружењу, каже се у извештају посланика. Они примећују да је ситуација достигла масовне молитве право у свлачионицама и ношење хиџаба током спортских догађаја. У том контексту, Федерација борилачких вештина је чак била присиљена узети у обзир вјерске празнике у припреми планова такмичења.

Исламизација земље: Опасан тренд у Француској

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »