ДФ: Не може о црквеној имовини да пресуђује заробљено судство

Из Демократског фронта скептични су поводом мишљења које је Венецијанска комисија дала поводом нацрта Закона о слободи вероисповести јер се, како сматрају они, то њихово мишљење може се тумачити као жеља појединих структура да се решавање питања у вези са верским заједницама преда у руке заробљеном судству и тужилаштву Црне Горе.

«Нпр. у руке неког Миливоја Катнића или неке Сузане Мугоше, наводи се у њиховом саопштењу.»

Казали су да о смерницама Венецијанске комисије има различитих мишљења и тумачења, међутим, како наглашавају из овог савеза, када се ствари доведу пред заробљено судство и тужилаштво у Црној Гори, све ће се дешавати у складу са мишљењем и тумачењем председника ДПС-а.

» А његове ставове смо већ у неколико наврата имали прилике да чујемо. Зато су одредбе у нацрту широке и нејасне, а такво и је и мишљење Венецијанске комисије о њима. Нас из ДФ-а то не чуди, када се зна ко су чланови комисије из Црне Горе. Нема разлога да сумњамо да су и остали чланови изабрани сличним критеријумом,» тврде у Фронту.

Како истичу из ДФ-а, када је нечије мишљење ,,ни тамо ни овамо“, оно је обично подршка ономе ко има циљ да голом силом спроводи своје намјере.

У овом случају, казали су, такво мишљење представља подршку режиму у Црној Гори који у својим рукама има принудни државни апарат који сада треба злоупотребити против Православне цркве. Напоменули су да је јавност имала прилике да се увери да је Венецијанска комисија имала два различита става уочи одржавања референдума о државноправном статусу Црне Горе.

«Прво су 2001. године закључили да држављани Црне Горе који живе у Србији имају право гласа на референдуму а потом 2005. године, на начин описан у ових дана објављеним транскриптима разговора између Милана Роћена и Олега Дерипаске вођених те године, подмазивањем чланова комисије са 3 милиона долара, променили тај став и укинули право за 267 хиљада наших сународника који су живели у Србији, подсетили су.

Тако је, појашњавају они, њима одузето право да се изјасне о будућности Црне Горе за разлику од Албанаца, Бошњака и Црногораца који су живели у земљама ЕУ и САД-а и које је режим масовно довео да гласају на референдуму.

Демократски фронт наглашава да је ипак, независно од такве праксе и могућности различитог тумачења, православни народ у Црној Гори је на Тројчинданском сабору пред Храмом Христовог васкрсења показао да ће имати чиме да одговори на намере власти да нашој светој Српској православној цркви отима њене храмове и паству.

«Најбољу подршку томе је дао Васељенски патријарх Ватроломеј који је јасно и прецизно објаснио ко је Православна црква у Црној Гори, а ко то никада и ни под којим условима не може бити,» закључују из овог савеза.

ДФ: Не може о црквеној имовини да пресуђује заробљено судство

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »