Бугарска министарка: ЕУ не прима земље које имају нерешена питања са суседима

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева изјавила је да Европска унија неће прихватити земље Западног Балкана које и даље имају нерешена питања у односима са другим земљама, чак и ако почну преговори о придруживању.

„На Балкану постоје отворена билатерална питања, укључујући и са Бугарском. Европска унија ће пристати на почетак преговора, али неће пристати да (ове земље) постану њене чланице“, наводи се у саопштењу на сајту Министарства.

Министарка је нагласила да је у основи „добросуседства“ узајамно поштовање и поверење између суседних држава.

„То је оно што Бугарска заиста може да гради у односима са својим суседима и што демонстрира“, рекла је бугарска министарка.

Она је нагласила да је неопходно да Северна Македонија и Албанија спроведу реформе како би се придружиле Европској унији, не због саме ЕУ, већ због свог становништва, а Брисел са своје стране треба да одржи своја обећања дата тим земљама како не би изгубио њихово поверење.

Захаријева је истовремено изразила наду да ће преговори о приступању Северне Македоније и Албаније почети у октобру.

Односи Бугарске и Северне Македоније погоршали су се због слављења револуционара Гоце Делчева. Обе земље га сматрају националним херојем. Раније је председник Северне Македоније признао да се Делчев изјашњавао као Бугарин, али се борио за независност Македоније. Та изјава изазвала је негодовање бугарске стране. Према речима заменика председника ВМРО-БНД Ангела Џамбаске оснивачи ВМОРО (Унутрашње македонско-одринске револуционарне организације) борили су се за уједињење Македоније са Бугарском и докази за то могу се наћи у документима партије. Политичар, који представља Бугарску у Европском парламенту, раније је запретио да Скопље неће видети Европску унију уколико „не престане да се бави глупостима“.

Бугарска министарка: ЕУ не прима земље које имају нерешена питања са суседима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »