Бранко Ружић о увођењу комуналне милиције и надлежностима

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је циљ Предлога закона о комуналној милицији њено образовање и у општинама, као и даље унапређење рада у корист грађана.

Други разлог је промена назива службе, јер је, каже, Законом о полицији утврђено да право на употребу “полиција” има искључиво МУП и Министарство одбране.

Према актуелном закону, комуналну полицију су могли да имају градови, али не и општине.

Актуелни закон је дозвољавао градовима да формирају комуналну полицију, а то се сада мења.

“Општине ће сада моћи да образују комуналну милицију, уколико имају финансијског простора и могућност да их запосле. Такође, две или више општина ће моћи да образују заједничку комуналну милицију или да повере обављање ових послова суседном граду који већ има комуналну полицију”, објаснио је Ружић.

Министар је образлажући предложене решење у Скупштини Србије пренео и ефекте рада комуналне полиције.

“Само у прошлој години, комунална полиција (милиција) Града Београда формирала је укупно око 124.000 предмета, одговорили су на 59.720 позива грађана преко Беоком сервиса, имали су 39.907 електронских прекршајних налога за непрописно паркирање и 41.657 за вожњу градским превозом без плаћене карте, и изрекли су 14.186 упозорења у ситуацијама када су радње могле да произведу прекршајни преступ”, рекао је Ружић.

Он је додао да је Град Београд подржао измене закона како би комунална милиција могла да буде једнако ефикасна и у градским општинама и када је реч о гласној музици, непрописном паркирању, бацању смећа ван канти, такси превозу…

Према његовим речима, унапређене су одредбе које се тичу подршке другим организационим облицима у јединици локалне самоуправе – подстиче се заједничко деловање усмерено на корист грађана.

“Кроз међусобно обавештавање, размену информација, предузимање заједничких мера, као и заједничко коришћење средстава, уређаја, опреме”, рекао је Ружцих.

Као примере је навео да ће комунална милиција асистирати локалним јавним службама и предузећима – грађевинској инспекцији када треба да затвори неко бесправно градилиште или нпр. еколошком инспектору који покушава да спречи неко загађење.

Поред тога, комунална милиција ће вршити контролу над применом закона којим се уређује употреба државних симбола, осим у односу на државне органе, органе територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе.

На тај начин се, каже, Ружић, попуњава “правна празнина”, јер до сада није било регулисано ко врши надзор над коришћењем државних симбола у приватним, спортским и другим објектима.

Такође, Предлогом закона се уређује и поступање према малолетницима, тако да један број комуналних милицонара мора да положи испит за поступање са малолетницима.

“Уводимо и два нова овлашћења – заустављање и прегледање возила као и прикупљање обавештења у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца”, рекао је Ружић.

Он је додао да ће припадницима комуналне милиције бити омогућен рад у цивилу изузетно и искључиво по писменом налогу начелника комуналне милиције и само за послове из надлежности комуналне милиције.

“Радом у цивилу омогућиће се да се успостави комунални ред посебно у областима бесправног заузећа јавне површине, нелегалне продаје, нелегалног такси превоза, као и буке у угоститељским објектима”, истакао је Ружић.

Комунални милиционери ће, према Ружићевим речима, моћи да сниме доказе о комуналном прекршају и тако докажу било какво ремећење комуналног реда, попут паркирања на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике и друге комуналне прекршаје.

Као јако важну измену Ружцих је навео да сви прекршиоци морају да поступе по налогу комуналног милицонера, што до сада није био случај.

“Комунални милиционар ће моћи да пише прекршајни налог, а новим законом су дефинисане казне за физичко лице од 10.000 динара, ако плати у року од 8 дана онда је 5.000, а ако то лице сматра да није крив, онда ће по том случају поступати надлежни суд”, рекао је Ружић.

Навео је да ће у наредне три године свака локална самоуправа која има комуналну милицију самостално одредити изглед и боју униформе која треба да садржи локалне специфичности, а која ће се разликовати од полицијске униформе.

Ружић је рекао и да је велика пажња посвећена професионализацији службе, јер се уводе строжи критеријуми за запошљавање.

 

Извор: Танјуг

The post Бранко Ружић о увођењу комуналне милиције и надлежностима appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »