Алармантно стање у мигрантском кампу у Бихаћу: Појавила се шуга и нестаје хране

У мигрантском кампу Вучјак у Босни и Херцеговини стање је аларамантно — појавила се шуга и нестаје хране, кажу хуманитарни радници.

У овом импровизованом кампу на територији Бихаћа, сада се налази око 700 миграната из Азије и северне Африке, који су у тај камп послати у претходних 10 дана, пише агенција Ројтерс.

Једина хуманитарна организација присутна у кампу је Црвени крст, која мигрантима пружа топле оброке и основне предмете за хигијену.Организација је подигла и око 50 шатора, као и карантин за болесне, међу којима има оболелих и од хепатитиса и туберкулозе.

«Здравствена ситуација је алармантна. Многи људи су већ инфицирани шугом и постоје и други здравствени проблеми», изјавила је портпаролка Међународне федерације Црвеног крста Катарина Зорић.

Према њеним речима, Црвени крст за сада може да пружи само основну здравствену помоћ. Додаје да у кампу нестаје хране и да је организацила затражила међународну помоћ.

Европска унија је у уторак саопштила да ће пружити 14,8 милиона евра за помоћ мигрантима у БиХ.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић каже да се нада да ће ЕУ извршити и притисак на власти, како би преузели одговорност за мигрранте.

«Бихаћ су буквално преплавили мигранти», рекао је Фазлић, додајући да је у Бихаћ, где живи око 50.000 људи, пристигло око 5.000 миграната.

Истиче да није задовољан стањем у ком се налази камп Вучјак и наглашава да је то само привремени транзитни центар.

«Мигрантска криза, која је глобални проблем, се не може решавати у Бихаћу. Мора да се реши на државном и регионалном нивоу и уз сарадњу са ЕУ», рекао је Фазлић за Ројтерс.

Mondo

Полиција је вратила три групе миграната у камп, након што су их исцрпљене пронашли у шуми. Хрватска полиција их је раније вратила у БиХ, пошто су прешли оближњу планину.

«Хрватска полиција нас бије као да смо животиње. Шта сада да радимо? Немамо новца, немамо телефоне», рекао је за Ројтерс 17-годишњи избеглица из Пакистана.

Хрватска полиција демантовала је да користи силу против миграната.

У БиХ је од прошле године ушло око 33.000 миграната, а око 9.000 се тренутно налази на територији Бихаћа.

 

 

 

Алармантно стање у мигрантском кампу у Бихаћу: Појавила се шуга и нестаје хране

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »