Закон о обустављању Споразума о ракетама средњег и кратког домета пред Путином

Савет Федерације Русије усвојио је закон којим се обуставља важење Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Сада ће закон бити поднет на потпис председнику Русије Владимиру Путину, након чега ће ступити на снагу. У складу са законом, председник има право и да донесе одлуку о обнови важења споразума.

Раније је председник Русије предложио парламенту да усвоји закон о обустављању наведеног споразума.

Јуче је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг запретио да ће предузети мере уколико Русија не буде испуњавала обавезе према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је закључен између САД и СССР-а.

Амерички председник Доналд Трамп раније је саопштио да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета. Председник Русије Владимир Путин је на то изјавио да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из споразума и такође обуставити учешће у споразуму.

Он је рекао и да Москва неће допустити да буде увучена у скупу трку у наоружању и додао да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата остају отворена“, али је и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре по том питању. Руски лидер је 4. марта потписао указ према којем Русија прекида испуњавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Закон о обустављању Споразума о ракетама средњег и кратког домета пред Путином

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »