Русија: Претње Ирану су тежак блеф

Акције САД против Ирана су оштар блеф и Техеран може да се избори пред налетом Вашингтона, сматра директор Другог департмана за Азију Министарства иностраних послова Русије Замир Кабулов.

„У току је оштар притисак САД на Иран. Међутим, он ми за сада изгледа као тежак, ризичан блеф“, рекао је Кабулов на отварању трећег руско-иранског дијалога.

По његовим речима, садашње руководство САД слабо разуме иранско друштво.

„Сигуран сам да ће Иран не само преживети напад, него ће и узвратити“, додао је Кабулов.

Подсетимо, Корпус чувара исламске револуције саопштио је прошле недеље да су ирански војници оборили америчку беспилотну летелицу на југу земље, јер је нарушила ваздушни простор Ирана.

Централна команда Оружаних снага САД потврдила је касније да је ирански ракетни систем оборио беспилотну летелицу америчке војне морнарице изнад Ормуског мореуза у међународном ваздушном простору. Као доказ стране су доставиле карте са путањом беспилотне летелице, али се оне међусобно разликују. Трамп је изјавио да је повукао наредбу да се изведе контранапад против Ирана јер није желео никакве жртве, али су медији известили да је америчка сајбер-команда извела напад на рачунарске мреже за лансирање ракета.

Сједињене Америчке Државе су раније оптужиле Иран за напад на два танкера у Оманском заливу, али нису изнеле никакав доказ који би потврдио те тврдње. Америчка војска је објавила снимак који показује наводни напад Ирана, на којем иранске снаге уклањају неексплодирану мину са једног од присутних танкера. На снимку се не виде ни натписи ни заставе који би могли потврдити наводе америчке војске. Иран је демантовао све наводе о својој улози у инциденту

Русија: Претње Ирану су тежак блеф

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »