Прослављени генерал руске армије отишао с функције председника Ингушетије

Председник Ингушетије Јунус-Бек Јевкуров, прослављени генерал руске армије, поднео је оставку, јер није успео да смири незадовољство земљака пошто је потписао договор са председником Чеченије Рамзаном Кадировом о корекцији републичких граница. Признао је на телевизији да није успео да обједини народ Ингушетије.

У јесен 2018. Јевкуров и Кадиров су потписали договор о корекцији административних граница, па је у састав Чеченије ушао Сунженски рејон, а Ингушетија је добила Надтеречни рејон Чеченије. Јевкуров је покушао да убеди грађане да нико није оштећен.

Али, та промена без одобрења народа огорчила је становнике Ингушетије, јер се у Сунженском рејону налазе гробови њихових предака. У време СССР-а та два суседна народа су живела заједно у Чеченско-ингушкој републици.

Јевкуров је председник Ингушетије постао 2008, кад је заменио непопуларног генерала Мурата Зјазикова. Већ 2009. на Јевкурова је организован атентат. После дужег лечења се опоравио и настојао да доведе у ред републику.

 Поново је изабран 2013. Нови мандат му је трајао до 2023, али није хтео да се сукобљава са незадовољним народом. У марту ове године је казао да му је главни задатак борба против корупције, што му је још више отежало позицију, па је зато и одлучио да се повуче.

БИО НА КОСОВУ

Пензионисани генерал Јунус Бек Јевкуров је познат и код нас.

Он је са групом десантника као претходница дошао на аеродром «Слатину» покрај Приштине.

 

 

 

Прослављени генерал руске армије отишао с функције председника Ингушетије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »