НАТО поручио Русији: Не понашате се одговорно, мораћемо да одговоримо

Министри одбране НАТО разговараће о наредним корацима ако Москва задржи ракетни систем који би, како тврде САД, омогућио краткорочне нуклеарне нападе на Европу и прекршио споразум о нуклеарном оружју средњег домета (ИНФ) из 1987.

Foto Tanjug, AP

«Позивамо Русију да поступа одговорно, но не видимо знакове да то Русија намерава», изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре уочи састанка у седишту НАТО-а у Бриселу, преноси АП.

«Мораћемо да одговоримо», рекао је он и нагласио: «Сутра ћемо одлучти о наредним корацима у случају да се Русија не придржава».

Споразум ИНФ забрањује производњу, тестирање и распоређивање копнених и балистичких ракета са дометом од 500-5.500 километара.

Пентагон је поделио информације са НАТО савезницима, тврдећи да је руски ракетни систем 9М729 у супротности с овим уговором.

Москва поручује да ове ракете имају домет мањи од 500 километара и инсистира на томе да су САД и саме прекршиле споразум ИНФ.

Столтенберг је одбио да објасни које кораке би НАТО могао да предузме, али је рекао да се неки могу спровести «прилично брзо».

НАТО поручио Русији: Не понашате се одговорно, мораћемо да одговоримо

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »