Китаровић о кандидатури: Не бојим се, за мене посла има и ван Хрватске

Актуелна хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која још није озваничила своју кандидатуру за нови мандат на Пантовчаку, каже да се не боји јер посла за њу има и ван Хрватске, кандидата Мирослава Шкору није желела да коментарише, а за Зорана Милановића је рекла да се познају.

Кандидатуру за председничке изборе до сада су истакли некадашњи премијер и бивши председник сада најутицајније опозиционе СДП, Зоран Милановић, и музичар и певач Мирослав Шкоро, коме ово неће бити прва кандидатуру за ту функцију.

Грабар Китаровић је за Дневник Нове тв на свечаном пријему поводом Дана државности рекла да тренутно није окупирана мислима о новом мандату, те да до краја актуелног мандата жели да уради што је могуће више.

«Зашто губити енергију у неким сувишним предизборним кампањама? Ми нисмо САД да можемо да себи приуштимо да ја ту сад седим и размишљам шта ћу одговорити овом или оном кандидату», рекла је Грабар Китаровић.

За разлику од кандидата Шкоре, сматра да су председничка овлашћења сасвим довољна.

На питање боји ли се да ће јој преотети део бирачког тела, Китаровић каже: «Не замарам се тиме. Желим председнички мандат одрадити до краја. Шта ће бити након тога — не знам. Народ ће одлучити. Не бојим се ничега. Посла увек има у свету. Кад вам се једна врата затворе, друга се отворе».

Упитана како коментарише оно што је понудио Шкоро током објављивања кандидатуре, Грабар Китаровић није желела да коментарише и истакла да она, како је рекла, иде даље.

«Идем као особа која је задужена за стабилност институција у РХ, као особа која можда има ограничена уставна овлашћења, али за која каже да су сасвим довољна, уколико сте радохолик, продорни, волите своју земљу, уколико сте поносни на своју земљу и имате свој програм да можете нешто учинити. Хрватска никада у свету није била популарнија», рекла је.

Нада се да ће се у земљи наставити позитивни трендови.

«Кад је реч о демографији, пуно сам о томе размишљала. Наравно да ми је криво да људи одлазе. С друге стране ми је драго уколико ће се вратити. Нама треба нова памет, ново искуство, ново знање, нова етика. Овде се вртимо у круг једних те истих старих лица», рекла је председница.

С обзиром на то да још не истиче кандидатуру за председницу јавља се питање и иде ли можда она у иностранство.

«То се никад не зна. У овом тренутку не рачунам ни на какву позицију нити лобирам ни за какву позицију. Све што се прочитали у међународним медијима, не долази од мене», рекла је Китаровић.

О кандидатури ће се изјаснити, каже, када за то дође време.

«У Америци сада почиње преткампања. Она је страначка. Америка која у новембру има председничке изборе, истиче кандидатуре крајем августа. Према томе, зашто журити. Ако једна велика Америка која има мало мање проблема него ми, може то да направи, онда мислим да се и ми можемо мало стрпети и мало мање размишљати о кандидатурама, а мало више о томе шта тренутно радимо и какав посао обављамо за Хрватску».

Јак опонент биће јој СДП-ов кандидат за председника Зоран Милановић.

«Зорана знам већ јако дуго, радили смо заједно у министарству. Људи се мењају, некад се не мењају. Битне су идеје», казала је Грабар-Китаровић за Дневник Нове тв.

Китаровић о кандидатури: Не бојим се, за мене посла има и ван Хрватске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »