Русија ОЕБС-у: Ситуација на Косову забрињава

Употреба насиља косовских власти против званичника УН заслужује осуду, између осталих, и од стране ОЕБС-а, изјавио је директор Одељења за европску сарадњу при Министарству спољних послова Русије Андреј Келин, говорећи на Конференцији ОЕБС-а о безбедности.

Келин је истакао да ситуација на Косову забрињава.

„Дијалог Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, налази се у застоју. Приштина саботира споразуме из 2013. и 2015. године, а Европска унија није у стању да утиче на „косовске“ власти које су, осим тога, увеле дискриминаторне стоодстотне царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Заједница српских општина није створена. Зато се формира „косовска“ војска — у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Дошло је до употребе насиља над званичником Уједињених нација. Све то заслужује осуду, од свих, па и од ОЕБС-а”, нагласио је он.

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала. „Косовска“ полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и у Зубином Потоку и сукобили се са полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Неколико људи је повређено, међу којима су и тројица полицајаца, новинар и два званичника Уједињених нација, од којих је један Рус Михаил Красношчеков.

„Косовска“ полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених припадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Председник Србије Александар Вучић увео је оружане снаге Србије и МУП-а у стање пуне борбене готовости.

Структуре косовских Албанаца у Приштини 17. фебруара 2008. године једнострано су прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику не признају Србија, Русија, Кина, Израел, Иран, Шпанија, Грчка и велики број других држава.

Русија ОЕБС-у: Ситуација на Косову забрињава

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »