Промена власти у Истанбулу, отрежњење или прекретница

Турска опозиција задала је озбиљан ударац властима председника Реџепа Тајипа Ердогана. На поновљеним изборима за градоначелника Истанбула, поново је победио опозициони кандидат Екрем Имамоглу. Власт у Истанбулу, значи и контролу над турском економијом и важно место у политици земље. Ердоган је честитао Имамоглуу.

Дан отрежњења у Истанбулу, у коме после 25 година, превласт у највећем граду Турске више нема владајућа исламско-козервативна Странка правде и развоја.

Избори, на којима су грађани показали незадовољство због економског пада и инфлације били су својеврстан референдумом о политици председника Ердогана.

Екрем Имамоглу, лидер секуларне Републиканске партије, каже да ће окончати корупцију у градској управи.

«Ово није нова страница, већ нови почетак за Истанбул. Као градоначелник једнако ћу се опходити према свим грађанима. Градићемо демократију и владавину права», рекао је Имамоглу.

Избори су прекретница за политику Ердогана који је и сам некада био градоначелник Истанбула. Сматра да онај ко изгуби тај град — губи и Турску.

«Честитам Имамоглуу на победи. Поново је победила воља народа. То показује да демократија у Турској добро функционише», навео је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan attend his election rally in Istanbul, Turkey, June 23, 2018. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Промена власти у Истанбулу не значи и крај за једног од најутицајнијих турских политичара.

То потврђује и почетак суђења за 16 организатора мирног протеста на Тргу Таксим, у Истанбулу 2013. године које власти оптужују за покушај рушења тадашњег премијера Ердогана.

Припремила Данијела Цветковић

Промена власти у Истанбулу, отрежњење или прекретница

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »