Пендаровски: Ми немамо план Б

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски истакао је да његова држава нема «план Б“, односно да је њихов једини план почетак преговора о учлањењу са ЕУ до краја године, преноси портал Плусинфо.

«Верујемо да не постоје дубљи разлозо против почетка преговора са ЕУ, већ само техничка одлагања. Немачка је наш најважнији партнер, она је била један од актера у постизању Преспанског споразума и Берлин веома добро познаје политичку ситуацију у нашој земљи“, рекао је Пендаровски у интервјуу за немачки лист «Шпигел».

Немачки магазин оцењује да «ни једна земља није схватила озбиљно, као што је то урадила Северна Македонија, политику Брисела ка Западном Балкану, односно значај мирног решавања конфликата и регионалне сарадње».

Пендаровски је, говорећи о одложеном гласању у немачком Бундестагу о питању да ли да се Северној Македонији омогући датум за приступне преговоре, нагласио да је оптимиста у том погледу.

«Шпигел» је такође поменуо идеју да Албанија и Северна Македонија иду у пакету, односно да истовремено добију датум за приступне преговоре са ЕУ, и оцењује да су проблеми Скопља у области корупције и владавине права мањи у односу на хаотичну политичку ситуацију у Албанији.

«Садашња влада може и мора да буде доследнија у борби против корупције, те да води конзистентнију политику на европски начин, јер ту и даље постоји простора“, закључио је шеф македонске државе.

Пендаровски: Ми немамо план Б

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »