Ко је Екрем Имамоглу, нови градоначелник Истанбула?

Екрем Имамоглу, који је на поновљеним изборима за градоначелника Истанбула још убедљивије победио Биналија Јилдирима, свог противника из АКП, странке председника Реџепа Тајипа Ердогана, није био много познат у политичком животу Турске пре него што је одлучио да се кандидује на локалним изборима за челника највећег турског града.

© AP PHOTO / LEFTERIS PITARAKIS
Екрем Имамоглу

Локални избори у Истанбулу су одржани у марту ове године, када је победио Имамоглу, али су они на захтев Ердоганове АКП поништени и поновљени у недељу, а Имамоглу је само учврстио своју мартовску победу са још већом разликом у броју гласова у односу на свог противкандидата.

Чврстог става да не одустане од жестоке битке за првог човека Истанбула, нови градоначелник је постао највећи изазов за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и неочекивана нада за турску демократију, сматра британски „Гардијан“.

Имамоглу је победио на локалним изборима у Истанбулу 31. марта, али је дужност градоначелника обављао само 18 дана пошто је, након низа жалби Партије правде и развоја (АКП) председника Ердогана, Централна изборна комисија поништила гласање због неправилности у именовању чланова бирачких одбора на изборним местима.

Он није био први избор опозиционе коалиције Народна републиканска партија за кандидата за градоначелника Истанбула, али је због стратегије скромне кампање, засноване на „доброј вери“, стекао међу члановима опозиције поверење као компетентан и отворен администратор.

У својим говорима истицао је значај заједничког рата у борби против сиромаштва и осуђивао популистичку реторику међу турским политичарима.

Бивши бизнисмен Имамоглу је пет година био председник истанбулске општине Бејликдуз, а за то место га је била кандидовала опозициона Републиканска народна партија.

Потом се кандидовао за градоначелника Истанбула, али је изгубио од тадашњег кандидата АКП Кадира Топбаша.

Почетком године, Имамоглу се састао са Ердоганом како би разговарао о будућности Истанбула, а таквим гестом зарадио је поштовање бирача, који су се често осећали отуђеним од секуларне Републиканске народне партије.

Након победе на поновљеним изборима за градоначелника, Имамоглу је обећао „нови почетак“ у Истанбулу и изразио је спремност на сарадњу са Ердоганом.

 REUTERS/Alkis Konstantinidis

Имамоглу је освојио 54 одсто гласова, остављајући иза себе кандидата владајуће АКП и бившег премијера Биналија Јилдирима.

Иначе, Имамоглу је рођен у граду Акчабату у близини Трабзона, 1970. године, где је завршио основну и средњу школу, а студирао је на Истанбулском универзитету.

Имамоглу је ожењен и отац троје деце.

https://rs.sputniknews.com

 

Ко је Екрем Имамоглу, нови градоначелник Истанбула?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »