Хрватска набавља „мираже“ старе 35 година: Шта се крије иза понуде познатог трговца оружјем

Шта се крије иза понуде познатог трговца оружјем Звонка Зубака, који се огласио да Загребу може набавити ескадрилу борбених авиона.

DCS mirage 2000

Наиме, реч је о половним апаратима Мираж 2000 ц/Б произведеним 1984. године, а које су користиле ваздухопловне снаге Бразила, преноси Б 92.

Кршине или добра понуда? Влада у Загребу мора брзо да нађе прелазни решење. Времешни авиони МИГ 21 због истека ресурса морају да иду у музеј, пропао је посао са Израелцима, који су били вољни да продају Ф-16 Барак. Међутим, САД су стопирале ту продају.

Стари Миражи стигли би већ 2019. године. Потребно је да им се продужи животни век за 2.000 сати. У цену од 75,9 милиона долара, уз 12 летелица, обуку би прошло пет 5 пилота, инжењера и техничара.

«Спреман сам помоћи Хрватској својим искуством и нудим брзу, исплативу и реалну набаву ескадриле борбених авиона. «Мираж 2000″ је у изврсном стању. По укупној цени од 75,9 милиона америчких долара набавља се 12 авиона», рекао је за Вечерњи лист Звонко Зубак.

Како наводи овај хрватски лист, понуда звучи сензационално с обзиром на то да се Хрватска већ годинама мучи с набавом ескадриле и с обзиром на то да МОРХ није успео набавити израелске Ф-16 Бараке по цени од 500 милиона долара због противљења САД-а.

Сада Влада у Загребу настоји да обнови јавну набавку и покрене директне преговоре са Сједињеним Државама и шведским СААБ-ом око набавке Ф-16 или ЈАС-39 Грипена.

Зубакова понуда долази «као гром из ведра неба». Зубак је познати трговац оружјем. За време рата деведесетих, Хрватској је набавио мигове, борбену ескадрилу хеликоптера Ми-24, транспортни Ми-8 и Ми-17 — укупно 53 летелице!

Зубак је своју понуду послао на четири адресе – премијеру Андреју Пленковићу, председници Колинди Грабар-Китаровић, министру одбране Дамиру Крстичевићу и начелнику ГС ОСРХ генералу Мирку Шундову. У својој понуди Зубак нуди конкретну помоћ у куповини 12 авиона «Мираж» од Бразила.

Авиони су, каже, 4. генерације, НАТО компатибилни, произведени 1984. године, са преосталим ресурсом од 150 до 200 од укупно 6.000 сати лета.

Задњи је лет на њима био 2014., након чега су приземљени. Зубак нуди и рок отплате од седам година уз годишњу камату од 1,2 одсто. Понуда садржи 10 једноседа и два двоседа.

Међутим, иза ове понуде стоји једно велико «али». Наиме, хрватски медији су открли непознате детаље о поменутим авионима.

Хрватској Зубак нуди 35 година старе авионе с потрошеним ресурсима за које је упитно колико још дуго могу летети и након што им се продуже ресурси. Ти су авиони, након што су 20 година летели у склопу француског ратног ваздухопловства, 2005. године продати су Бразилу за 80 милиона евра, што је укључивало и резервне делове, обуку пилота и техничара.

Бразилци су на тим авионима намеравали летети још пет година, док не набаве нове. Успели су да их користе до краја 2013. године.

Неименовани извор из бразилског ваздухопловства тада је за агенцију АФП изјавио: «кроз логистичке напоре, успели смо да продужимо ресурсе за још две године. Требали смо престати са летовима 2011. године».

Нуди авионе који су продати?

Осим дотрајалости наведених авиона и релативно скромних 35 сати обуке за петорицу пилота, постоји још један велики проблем са Зубаковом понудом. Наиме, пре мање од месец дана, крајем маја, португалски медији су објавили да су ти авиони продани француској компанији «Процор» за 452.000 долара.

Није сигурно да ли би Зубак, могао осигурати испоруку тих авиона чак и кад би Хрватска пристала на тај посао. Бразилска аеронаутичка комисија (ЦАБ) је на својим је службеним страницама још 29. априла објавила како је продано девет авиона «Миража 2000» који су били понуђени на продају.

Наредних дана очекује се одговор хрватског руководства на ову понуду.

https://rs.sputniknews.com

Хрватска набавља „мираже“ старе 35 година: Шта се крије иза понуде познатог трговца оружјем

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »