Горан Триван: Улагања у екологију запошљавају и дижу БДП

Министар за заштиту животне средине Горан Триван поздравио је најаву шефа државе да ће покренути нови инвестициони циклус, и нагласио да су улагања у области прераде отпадних вода и чврстог комуналног отпада – инфраструктурна.

Триван је објаснио да би за изградњу око 359 система за прераду отпадних вода требало близу 5 милијарди евра, док је још између милијарду и по и две милијарде евра улагања потребно за инфраструктуру за прераду чврстог комуналног отпада.

„Нема сумње да је овде реч о инфраструктурним радовима, нема сумње да то подиже запошаљвање, и нема сумње да је то могућност да се наш БДП још диже у делу послова који до сада нису сасвим отварани“, рекао је Триван.

Србија до сада није била у капацитету да може да повећа инвестирање у ову област, рекао је он и додао како је најважнији део посла министарства у последње две године био израда пројектно-техничке документације како би се створили услови за инвестирање.

„Србија нема својих 5 или 7 милијарди евра за ову врсту инвестиције али у свету постоје врло заинтересовани инвеститори који желе да оплоде свој новац а овде је реч о јако добрим пословима“, оценио је он и додао да да Србија може на тај начин да добије постројења којима ће отпадне воде готово потпуно пречистити и довести своју животну средину у ред.

„Вин-вин комбинација, здрава животна средина и добар бизнис“, закључио је Триван.

Он је изнео процену да Србију у нередних 20 до 30 година у зависности од темпа којим се буде ишло очекују улагања у животну средину од близу 15 милијарди евра.

 

Фото: Танјуг

Извор: Танјуг

 

The post Горан Триван: Улагања у екологију запошљавају и дижу БДП appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »