Вучић: Изградићемо канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава

Председник Србије Александар Вучић непланирано је данас поподне посетио грађане Борче, у општини Палилула, који су претрпели штету од невремена које је јуче поподне погодило Београд и најавио градњу канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава.

Вучић је рекао да је наложио хитну израду пројекта, а да би канализација требало да буде завршена за годину и по дана од почетка радова.

Председник је током обиласка Попове баре у Борчи рекао да је свима држава крива, да има одговорности и државе, те да за 70 година ту није направљена канализација, али је указао да и грађани морају имати свест о томе да не смеју да бацају смеће у одводне канале и да граде на њима нелегалне објекте.

Вучић је нагласио да држава не жели да се бави „шминкањем“ тиме што ће испумпати воду и урадити неке радове, већ да ће уместо тога ситуација бити решена како треба – изградњом канализације у Овчи, Борчи, Котежу и Крњачи.

Председник је рекао да ће то коштати око 80 милиона евра и да ће радови почети већ крајем фебруара или почетком марта. „Ово је најнижа тачка у Борчи, има много тога што је људски фактор, а држава је свима крива и то је најлакши одговор свима“, рекао је Вучић. Како је рекао, суштина је да се изгради и да касније грађани воде рачуна о томе, а не да запушавају смећем одводе.

Указао је да је је ауто-пут био поплављен, јер више од сат времена није било струје и црпне станице нису могле да испумпају воду. Он је нагласио да је реч о природној непогоди и да се то дешава и у другим земљама, где су грађани без струје, на пример, у Немачкој били 10 пута више, а у САД и 20 пута више него што се код нас догађа.

Сударила су се два авиона у Немачкој, а приметио је, не дај Боже да је то било код нас јер би и онда неки рекли да је држава крива.

Вучић је замолио окупљене да пренесу комшијама да је апеловао да се одговорно понашају, да не бетонирају одводне канале, а да се не може спречити елементарна непогода, да се не диже одговорност и не претерује, да не буде „комарци гризу као тигрови“ и слично.

 

Грађанима Борче: Ево, јавно се обавезујем…

Председник Александар Вучић поручио је данас грађанима Борче и околних насеља, која су претрпела највише штете током обилних падавина, да ће лева обала Дунава добити канализацију, чиме ће дугорочно бити решен проблем плављења њихових домаћинстава поџемним водама.

„Знам да сте слушали бројна обећања и да су људи пред изборе долазили и исто понављали не размишљајући да ли имају новац, као да је лако наћи више милиона… Ја сам дошао да се обавежем пред целом српском јавношћу за Борчу, Крњачу, Овчу и Котеж“, рекао је Вучић мештанима Попове баре, са којима је данас поподне разговарао и најавио градњу канализационе мреже.

Зна, каже, да се на то чекало 50-60 година, уз примедбу да има и оних који кажу да је дошао да их умири и да за три-четири или пет месеци нигде никога неће видети. „Ја вам кажем, а ви после видите да ли сам говорио истину“, поручио им је Вучић.

Вучић им је рекао да зна у колико су тешкој ситуацији, сви житељи Борче и Котежа, и да ће се у наредних 96 сати радити на санацији док се изађе из кризе и не очисти све што је вода донела и однела са собом.

„Србијаводе“ ће, каже, добити налог да уз асистенцију полиције очисте све канале. Дугорочно, проблем решава изградња канализације, истакао је Вучић и додао да је дао налог да се по хитном поступку ради пројекат. Комплетна пројектна документација биће готова до краја јануара или почетком фебруара, како би у марту почела изградња каналализационе мреже са леве стране Дунава.

„Успећемо у најкраћем могућем року да завршимо и једном заувек ћете сви моћи да решите проблеме и да их немате више никада“, поручио им је председник. Додао је да је проблем и у нашим навикама, можда чак и више него у држави, али да не жели да критикује грађане.

„Хвала вам што се борите за куће и окућнице, за будућност вашу и ваше деце. Помоћи ћемо вам на једини, најтежи и најскупљи начин“, рекао је председник.

Како је рекао, држава сада има новца више него раније и додао да је и раније безброј пута обећавао да се неће водити рачуна само о центру града. Додао је да држава сада има новца, управо захваљујући грађанима, који су имали разумевања за тешке економске реформе.

Председник је пренео и да су му сви рекли да не долази у Борчу, јер нема решења, али да је он дошао код њих јер говори истину и спреман је да се суочи и када су људи љути, а не само када му аплаудирају. Поновио је да ће држава помоћи, иако нема обавезу у смислу да нико своју кућу није осигурао, као и да ће пописна комисија изаћи на терен да попише штету. „А, канализацију ћемо да градимо, да решимо проблем једном заувек“, закључио је Вучић.

 

Ту сам, неко мора да прими ударце…

Грађани Попове баре, у палилулском насељу Борча, искористили су прилику да се председнику Александру Вучићу, који их је обишао данас поподне, после јучерашњег невремена, пожале на недовољно стрпљења локалних функционера и одсуство спремности да их саслушају и чују њихове невоље и проблеме. 

Бучићу се, током обиласка Борче, обратила жена која је члан СНС-а из Овче и која се пожалила да неће функционери да саслушају грађане и да због тога грађани после криве за све председника.

Председник је на то рекао да позову и њега понекад на састанке, јер је он спреман да слуша грађане.

„Знам о чему говорите. Највише ме љути, јер знам да је много локалних функционера дозвољавало илегалну градњу да стави који динар у џеп….Не могу свуда да стигнем…“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да, ипак, нису општинске и градске власти криве што нема канализације:

„За бесправну градњу јесу, за канализацију нису, јер није било пара. Огроман је новац 50 милиона евра, и не могу то општина или град сами да финансирају. Зато сам помињао велики инвестициони захват”, рекао је он.

На захвалност више грађана што је дошао у Борчу, Вучић је рекао да „мора неко да прими све ударце“.

Исто тако је најавио, пошто се више грађана Борче пожалило да неке комшије не дозвољавају чишћење канала на њиховом поседу, да ће „Србијаводе“ доћи да очисте све канале уз асистенцију полиције.

„Шта ја ту могу када народ неће да очисти испред своје куће? Ако направимо канализацију у 90 одсто случајева ће бити мање подземних вода“, казао је Вучић у разговору са грађанима.

На примедбе грађана на проблеме због невремена, Вучић је узвратио да разуме људе којима је, као њима, вода начинила штету, али не види шта држава треба да ради у случају оних који се жале да су стајали на ауто-путу сат времена због јаког пљуска. 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »