Венецијанска комисија објавила мишљење о црногорском «закону о слободи вероисповести»

Венецијанска комисија (ВК) објавила је на свом сајту мишљење о црногорском Предлогу закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.

„Нацрт закона мора јасно да напомене да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине“, наводи се, поред осталог међу препорукама, и додаје да „држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе“.

Овај закон споран је за Српску православну цркву и њене вернике управо зато што подразумева одузимање имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе.

На седници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тела Савета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала Поткомисија за основна права, објављено је на сајту Савета Европе.

Венецијанска комисија објавила мишљење о црногорском «закону о слободи вероисповести»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »