Русија произвела сопствену вакцину против дечије парализе

У Русији је произведена вакцина против полиомијелитиса (дјечије парализе), која се до сада куповала у иностранству, рекла је шефица Службе за контролно-инспекцијске послове у области трговине и заштите права потрошача Роспотребнадзора, Ана Попова.

Вакцина се тренутно налази у фази тестирања.

«Већи део календара вакцинације у Русији попуњен је руским вакцинама. Скоро све вакцине, које се набављају за федерални новац у циљу обезбеђивања националног календара, руске су производње, осим инактивисане вакцине против полиомијелитиса» — изјавила је Попова.

Истовремено, она је истакла да је полио вакцина већ створена у Русији и да су клиничка испитивања у току.

«Надамо се да ће се у блиској будућности вакцина наћи на руском тржишта» — оценила је Попова.

Према њеним речима, тренутно је пред руским научницима задатак да направе вакцине, које истовремено штите од неколико инфекција.

«Имамо много искуства у прављењу таквих вакцина. Имамо вакцину против дифтерије, великог кашља и тетануса, у Русији се одавно користи и даје одличан резултат» — појаснила је Попова.

Осим тога, вакцина против морбила, која се сада користи, ствара веома добар имунитет.

«Русија има најнижу стопу оболевања од морбила на свету, иако је ситуација епидемије изузетно сложена и наставља да се компликује» — закључила је шефица Роспотребнадзора.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да би испоруке основних производа, лекова, медиицнске опреме и система Стамбених и комуналних услуга (ЖКХ) требало да буду заштићени од трговниских и санкционих ограничења.

Русија произвела сопствену вакцину против дечије парализе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »