Русија добија седам нових острва

Глобално загревање и повлачење арктичких ледника по десет метара годишње довели су до открића више од пет нових острва у том региону. Стручњаци намеравају то да потврде током експедиције која је планирана за август—септембар, рекао је начелник одељења хидрогеографске службе Северне флоте Алексеј Корнис.

Како пише лист „Известија“, у питању je шест-седам острва из архипелага Нова земља. Научници су открили њихово постојање на основу података других експедиција и снимака из космоса. Највећа копнена маса, наводно, има дужину 500 метара.

„Острва ће се сматрати откривеним када на њих ступе хидрогеографи. Треба утврдити да ли су ти објекти стабилни, да нису, на пример, делови ледника“, навео је Корнис.

Према речима начелника одељења, одлука да се острва унесу у карту биће донета након експедиције бродова Северне флоте, у којој ће учествовати и хидрографски бродови.

Руски научници су раније забележили критично топљење на Арктику, услед чега би могло доћи до отапања ледника у Северном леденом океану и потапања околних региона.

sputniknews.com

Русија добија седам нових острва

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »