Раскол на граници апсурда: Филарет тражи од Авакова да га заштити од црквене пљачке

Чини се да је поглавар распуштена а сада васкрсле Кијевске патријаршије Филарет Денисенко већ почео да уништава Православну цркву Украјине (ПЦУ), шестомесечно чедо Петра Порошенка и Васељенског патријарха Вартоломеја, које чини се већ умире.

20.јуна Филарет је најавио обнову своје Кијевске патријаршије на чијој основи је и формирана ПЦУ. Њему су из ње већ пришла два епископа, архимандрит Андриј Маруцак и јеромонах Иља Зеленски. Овом последњем презиме много помаже у каријери. Филарет више не признаје томос добијен од Цариграда, тврди да је био обманут.

Припадници, и даље непризнате у православном свету ПЦУ приписују овакво понашање Филарета његовој сенилности а двојице епископа њиховим одузимањем службе у заузетим храмовима у Ровну.

Након тога Филарет је затражио помоћ од министра полиције Арсена Авакова.

«Обраћам вам се Арсен Борисович као министру унутрашњих послова Украјине са захтевом да се заштите права и слободе верника Кијевске патријаршије, дате правну оцену понашању представника ПЦУ зауставите мешање у унутрашња црквена питања,спречите пљачку цркава»- гласи апел «почасног патријарха Украјине»

Аваков на жалбу није реаговао. Барем не јавно.

 

Раскол на граници апсурда: Филарет тражи од Авакова да га заштити од црквене пљачке

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »