Михајловић: Моравски коридор је најзначајнији за Србију

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је за Србију Моравски коридор најзначајнији уз Коридор 10 и да изградња може да почне на лето.

„Овај ауто-пут је изузетно важан за државу јер ће спојити коридоре 10 и 11, односно централну Србију, где живи више од пола милиона људи и послује више од 20.000 фирми“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да ће од сутра парламент разматрати Закон о постојању јавног интереса за изградњу Моравског коридора.

„Овај закон ће нам омогућити да будемо бржи и ефикаснији у реализацији изградње овако важног ауто-пута. Вођени лошим искуствима из неких претходних година, ова Влада не започиње ниједан нови пројекат док не припреми све неопходно, пре свега пројектно-техничку документацију и експропријацију. Изградња Моравског коридора специфичан је пројекат јер подразумева изградњу ауто-пута, најмодерније телекомуникационе мреже и заштиту Мораве и њених притока“, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, Влада Србије ће уредбом прописати критеријуме за изградњу овог коридора јер нам је у интересу да најбоље компаније реализују тај пројекат.

“Бехтел“ је једна од најбољих светских компанија. Важно је да радимо са најбољима јер ће нам донети нове технологије, знања и искуства. Да бисмо били у прилици да разговарамо са најбољима морамо имати стабилан буџет, политичку ситуацију и документацију, што смо и обезбедили. Према проценама, ауто-пут од Прељине до Појата биће готов за две и по године, а његова изградња коштаће око 800 милиона евра“, рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе подсетила је да је Србија у претходних неколико година изградила 300 км нових ауто-путева и да ове године креће изградња три нова.

„Ова година је кључна за изградњу нових ауто-путева. Почели смо изградњу деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге, на лето почињемо изградњу ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина, као и изградњу Моравског коридора. Путеви у Србији су у последњих неколико година потпуно другачијег квалитета и то се види на сваком кораку“, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »