Метак на Иран пали планету

Иранска војска је упозорила САД да ће и најмањи напад на њену територију имати разарајуће последице за америчке интересе у региону.

Испаљивање само једног метка према Ирану ће изазвати пожар који ће угрозити интересе Америке и њених савезника у региону — изјавио је бригадни генерал Аболфазл Шекарчи, портпарол Генералштаба здружених иранских оружаних снага, а пренела је агенција Тасним.

— Ако непријатељи, а посебно Америка и њени савезници у региону, учине грешку и испале метак на буре барута, онда ће се амерички интереси запалити — рекао је ирански генерал, и додао да је циљ «непријатеља», посебно Израела, да разоружа Иран.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у петак да је у последњем тренутку одустао од ваздушних напада на Иран, како би избегао људске жртве, али је остао при претњама упућеним Техерану, који је дан раније оборио америчку војну беспилотну летелицу.

Управо је летелица — дрон РQ-4А Global Hawk, у суботу била у центру пажње светских медија. Према оценама аналитичара, Иран је, обарајући скупи беспилотни авион, који кошта 110 милиона долара, ударио нови шамар америчком војноиндустријском комплексу, јер, како пишу медији, овај авион је замишљен као «тешка мета», коју ирански ПВО није требало да буде у стању да види.

Наводно, авион је «скинут» у стратосфери, на више од 20.000 метара, а иранска војска је показала да је вешта и увежбана. Према истим изворима, могуће је да су «јастребови» из војноиндустријског комплекса «помогли Трампу» да нареди покретање војне операције, која је, срећом, изостала.

Global Hawk,

А срушени дрон био је један од неколико прототипова који су произведени пре него што је модернизован и масовно произведен у верзији РQ-4Б. Још један наследник РQ-4 модела је МQ-RC Triton, којим се користи америчка морнарица. То је први амерички дрон тог типа који је срушен. Из тога, као и из податка да је дрон Global Hawk скупљи и од најнапреднијег америчког борбеног авиона Ф-35А Lightning II Joint Strike Fighter, јасно је да је реч о много озбиљнијем инциденту него што се то на први поглед чини.

Иран тврди да је Иранска револуционарна гарда срушила дрон помоћу унапређене верзије противваздушног система «Хордад», који може детектовати мете на удаљености од 150 километара и срушити их на удаљености до 50 километара и на висини и до 25 километара.

Што се тиче разлога за рушење дрона, Иран тврди да има необориве доказе да је америчка летелица у тренутку када је срушена била у иранском простору. С друге стране, портал «Глобал рисрч» је истраживао могућа сценарија после евентуланих првих америчких удара на Иран и навео да је то потез који јеврејска држава једва чека.

Наиме, Израел је данас једина сила у региону за коју се процењује да има између 100 и 400 нуклеарних глава и да може да их лансира са авиона Х-15, Ф-16 и Ф-35. Затим, ту су балистичке ракете «јерихон 3». Наводи се да су Немци Тел Авиву испоручили шест подморница «делфин», које такође могу да лансирају нукларно оружје.

Израелске нуклеарне снаге су интегрисане у електронски систем НАТО, у оквиру Индивидуалног програма сарадње са Израелом, земљом која, иако није чланица Алијансе, има сталну мисију у седишту НАТО у Бриселу.

Према резултатима последње вежбе Американаца и Израелаца Juniper Cobra 2018, снаге САД и НАТО би дошле из Европе да подрже Израел у рату против Ирана. Рат би могао почети израелским нападом на иранске нуклеарне објекте, као што је извршен 1981. године на нуклеарном реактору «Осирак» у Ираку.

ПОГЛЕД НА ИЗРАЕЛ

— Израел има бомбу, а Иран је нема. Више од педесет година Израел производи нуклеарно оружје у фабрици «Димона», изграђеној уз помоћ Француске и Сједињених Држава. Она не подлеже инспекцијама, јер Израел, једина нуклеарна сила на Блиском истоку, не поштује уговор о неширењу нуклеарног оружја, који је Иран потписао пре педесет година упозорава «Рисрч».

 

 

 

 

 

Метак на Иран пали планету

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »