Курц: Штрахеу не бих саветовао да се врати у политику

Лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц рекао је данас да свом некадашњем коалиционом колеги Хајнц-Кристијану Штрахеу, после „афере Ибица“, не би саветовао повратак у политику. Курц је, за радио „Ое3 », додао да је, међутим, то одлука коју мора сам Штрахе донети.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Штрахе је био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције, а тако и место вицеканцелара у влади под Курцом, након што су објављени видео снимци од пре две године на којима обећава једној наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску подршку његовој странци.

Курц је пренео да је, након појављивања снимака са Ибице, имао «емоционални разговор» са Штрахеом.

„Цела ситуације је била веома тешка », додао је он.

Курц је указао да је од тада себи више пут поставио питање да ли је морао све знати, али је дошао до закључка да није могао све знати о свом коалиционом партнеру.

«Видео нас је у потпуности уништио. Био је шок за нас и осећали смо се потпуно нереално», објаснио је даље додајући да је био веома разочаран јер је тиме уништен рад целе владе.

Каже да га чини жалосним што тренутно круже разне теорије завере.

„Поједини иду чак тако далеко да фалсификују мејлове“, рекао је он у вези мејлова којима је покушано да му се подметне да је знао дуго пре објављивања о снимцима са Ибице.

Упитан за могућност нове коалиције са Слободарском партијом (ФПО), чији је лидер био Штрахе, Курц је указао да има осећај да делови те странке нису научили исправне лекције из целе афере.

„Видећемо који ће део да се наметне у ФПО“, поручио је он.

Што се тиче изгласавања неповерења његовој влади, након краха коалиције са ФПО, Курц је казао да га није изненадио захтев Социјалдемократске партије (СПО).

„Међутим изненадило ме што су изгласали неповерење целој влади. У прелазној влади било је нестраначких експерата који су желели служити својој земљи“, објаснио је он додајући да је мотив за изгласавање неповерења влади била „освета“.

То што је ушао у историјске анале као први канцелар који је скинут са власти изгласавањем неповерења му не смета.

„Књиге историје још нису написане“, додао је он.

 

 

 

 

Курц: Штрахеу не бих саветовао да се врати у политику

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »