Које све дипломатске мере и активности државно руководство и Министарство спољних послова планирају у наредном периоду

Звонимир Стевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије, на Двадесет четвртој седници Народне скупштине,поставио је посланичко питање првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, Ивици Дачићу:

Поштовани потпредседниче, уважене колеге народни посланици, данас бих користиће своје право из члана 287. Пословника поставио неколико питања, првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, Ивици Дачићу.

Као народни посланик са Косова и Метохије, као и српски народ на Косову и Метохији, животно смо заинтересовани за ток и исход разговора Београда и Приштине који се одвија уз посредовање Међународне заједнице, а који има темеље у Резолуцији 1244 и Бриселском споразуму.

Дакле, посредници у решавању проблема који је кулминирао пре 20 година НАТО агресијом на Србију данас су и ЕУ и УН, које су и донеле Резолуцију 1244. Знам да се наша дипломатија и наш државни врх свим снагама боре да Србија остане свој на своме, да сачува државни суверенитет и да се истовремено дође до обострано прихватљивог решења питања Косова и Метохије.

Као успешну дипломатску активност желим да истакнем наступ министра спољних послова Ивице Дачића, на последњој седници Савета безбедности УН, када је поднео Извештај о стању на Косову и Метохији и деловању међународних снага, када је свим дипломатским средствима, пре свега аргументима, називајући ствари правим именима, бранио Србију и потпуно отворено свим представницима Међународне заједнице указао на неосноване захтеве и средства којима се Приштина служи како би убедила свет да Косово и Метохија припадају само њима.

Недопустиво је да на истој седници Савета безбедности Фљора Читаку стицање независности тзв. Косова назове деколонизацијом, а не сецесијом, што у суштини јесте процес који Приштина заговара и води уз помоћ неких великих сила и то неких сталних чланица Савета безбедности.

Питам се о каквој деколонизацији је овде реч? Ко је ту колонизатор? Срби живе на овим просторима десетину векова, о чему сведоче стотине православних светиња, манастира и цркава још из 10. и каснијих векова. На пример, Црква Светог Николе у Великој Кочи.

Желим овом приликом да у име посланичке СПС пружим пуну подршку председнику Републике, Александру Вучићу, Влади Републике Србије и дипломатским активностима и несебичном раду и залагању министра Дачића који је покренуо поступак повлачења признања самопроглашене државе Косово, што је до сада званично учинило 13 држава чланица ЕУ. Министар Дачић је најавио да ће се овај процес и у будућности наставити.

У вези са тим желим да питам – које све дипломатске мере и активности државно руководство и Министарство спољних послова планирају у наредном периоду? Јер, како ствари стоје, састанка у Паризу неће бити, јер Приштина такав формат не прихвата пошто се ослања на светске менторе и спонзоре, посебно на Америку, игноришући на тај начин залагање Немачке и Француске као представника ЕУ.

Које се мере још планирају како би се свету показало да Србија не тражи ништа туђе, већ брани своје, и како би што већи број држава повукло признање, а Међународна заједница почела да примењује међународно право и исте стандарде за све чланице Међународне заједнице и престала да води политику двоструких аршина, која је, нажалост, постала готово редовно средство демонстрације моћи неких великих држава света. Захваљујем.

The post Које све дипломатске мере и активности државно руководство и Министарство спољних послова планирају у наредном периоду appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »