Ивица Дачић: Париз је био прилика да се откочи дијалог,Тачи је највише поражен

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су можда била и превелика очекивања да ће се одржати састанак у Паризу, јер се, како је рекао, знало да председник Француске Емануел Макрон неће заказати такав састанак, уколико Приштина не укине таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Дачић је, одговарајући на питање да ли се отказивање састанка у Паризу може тумачити као пораз, рекао да му се чини да је највише поражен Хашим Тачи, који је изјавио да је тиме поражено Косово које је означено као разлог за отказивање самита.

“То је била прилика да се откочи дијалог“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре са министарком спољних послова Норвешке Ином Ериксен Сорајде и додао да Србија не представља препреку.

“Само тражимо да се мере које су препрека дијалогу, односно да се таксе, које су политичка, а не економска мера, укину пре наставка дијалога“, рекао је Дачић, наводећи да Београд жели да се дијалогом дође до решења.

Упитан да прокоментарише то што се од америчких официра може чути да Албанци прикривају злочине над Србима, министар је казао да се то могло чути и од немачких официра, али да је то историја и да не би требало да се враћамо уназад.

“Нама је од кључне важности да нађемо компромисно решење које не може бити наметнуто“, рекао је Дачић и објаснио да компромис не подразумева да се од Београда тражи да призна независност Косова.

Упитан да ли постоји могућност да се, поред ЕУ, САД и Русије, и Кина укључи у дијалог Београда и Приштине, Дачић је казао да за сада нема најаве промене формата дијалога.

Према његовим речима, ако се буде дошло до договора између Београда и Приштине, то ће морати да буде верификовано у УН, где ће се питати и Кина и САД и Русија.

Казао је и да ЕУ у овом тренутку има проблеме кадровске природе који ће, каже, морати да буду решени пре него што се настави решавање косовског питања.

Фото: Танјуг

Извор Танјуг

The post Ивица Дачић: Париз је био прилика да се откочи дијалог,Тачи је највише поражен appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »